Hoppa till innehållAftonbladet

Allhelgonadagen (ingen namnsdag)

Samme Putin – nytt Ryssland

Publicerad 2011-12-05

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

5 december 2011 – Ryska valet

pressad Ryssarna demonstrerar och premiärminister Vladimir Putin upplever sin största kris någonsin. Aldrig tidigare har han haft två verkliga utmanare om makten.

Lord Ismay som var Nato:s förste generalsekreterare sa att säkerhetspolitik för Europas del handlade om att ”hålla Ryssland ute, amerikanerna inne och Tyskland nere”. En galghumoristisk sammanfattning från en tid när spelplatserna för stormakternas armbrytningar hette Berlin, Wien, och Warszawa – inte Kabul, Teheran och Peshawar.

Den världen finns inte längre.

Ryska partier rapporterade i går om omfattande försök till valfusk i parlamentsvalet. Medier och valövervakningsorganisationer angreps med hackerattacker.

Krisen slår hårt

Premiärminister Vladimir Putins parti ”Enade Ryssland” backade kraftigt men behåller makten. Det ser ut som att Putinismen håller på att förlora i legitimitet, just som Vladimir Putin själv bereder sig på att väljas till rysk president en tredje gång nästa år.

Det kommer att vara samme Putin. Men ett nytt Ryssland.

I början av 2008 när Putin avgick som president var regimen full av självförtroende. Ekonomin gick som tåget och Putin visade musklerna, både bokstavligen på lättklädda vildmarksbilder och gentemot EU och USA, skramlande med gaskranarna. Sedan dess har finanskrisen drabbat landet hårt.

Man skämtade om att Putins popularitetssiffror sjönk från 74 procent till 35 dollar fatet, och EU har de senaste åren dessutom gjort sig mindre beroende av rysk gas. Det är svårt för regimen att längre förneka de underliggande problemen. Ryssland har en politisk kultur där rikedomar hamnar i fickorna på eliter med goda förbindelser, samtidigt som infrastruktur, sjukvård och utbildning är underfinansierade

Slutat marschera

2008 trodde man att den ryska ekonomin skulle moderniseras. I stället är Ryssland i dag lika korrupt som Papua Nya Guinea, lika konkurrenskraftigt som Sri Lanka och har lika modern äganderättslagstiftning som Kenya.

För fyra år sedan kunde Putin backa upp sin retorik om det starka Ryssland med en verklighet där landet tycktes resa sig tillsammans med de andra växande ekonomierna – Brasilien, Indien och Kina. Så är inte längre fallet. Ryssland tycks inte längre vara på frammarsch med den nya världen . Ryssland tycks i stället vara på tillbakagång tillsammans med Europa, konstaterar tankesmedjan ECFR.

Samtidigt fortsätter de vidriga brotten mot mänskliga rättigheter, morden på journalister och i går alltså omfattande försök till valfusk.

Möter en ny värld

Frågan är hur länge Putin kan leva på att utlova stabilitet.

I april 2000 tyckte 81 procent av ryssarna att ordning var viktigare än demokrati. I december förra året var siffran nere i 56 procent.

Samma gamla putinism, i en helt ny värld. Det kan bli problem.