Vanvården fortsätter – M skyller i från sig
Publicerad 2011-12-01
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Är det okej att vanvårda gamla, bara man betalar skatt?
Gamla dör ensamma framför tv:n och någon får bonus. Det är klart att människor blir upprörda – vad är det för land vi lever i?
Och det är klart att ett opinionskänsligt bolag som de nya Moderaterna blir oroliga när de i går kunde se att äldrevården har blivit den näst mest prioriterade frågan för väljarna.
För det är en fråga som inte kan besvaras med ordet jobbskatteavdrag.
När Socialstyrelsen i fjol studerade demensvården underkändes sex av tio boenden. Riksdagen körde då över regeringen. Mot Moderaternas vilja tog man fram nationella riktlinjer för bemanningen.
Det behövs riktlinjer
Precis som Aftonbladets ledarsida har skrivit tidigare visar skandalerna runt vårdbolaget Carema att det
behövs motsvarande riktlinjer i hela äldrevården. I går meddelade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet- och Miljöpartiet att man är överens om att driva sådana.
Kommer regeringen att rösta emot – precis som man gjorde med demensvården?
Moderaterna gör just nu allt för att skylla ifrån sig ansvar för äldrevården. Ordföranden i finansutskottet, Anna Kinberg Batra, skrev i veckan i Dagens Industri och berättade att regeringen ”sedan flera år tillbaka arbetar med att förbättra vården och omsorgen”. Det stora beviset var utspelet som Anders Borg gjorde mitt under brinnande Carema-skandal om att hindra bolagens skatteflykt.
Problem i tre år utan lösning
Det är visserligen bra att regeringen, efter att problemen har påtalats i tre år, känner sig manade att göra något. Men inte löser det situationen. Är det okej att vanvårda gamla, bara man betalar skatt?
Har man en marknad dominerad av riskkapitalister, lagar som prioriterar ekonomiska hänsyn över kvalitet, och en i det närmaste total brist på insyn, då får man problem.
Problem som Moderaterna är oförmögna att ta i.
Efter valet 2006 började regeringen systematiskt driva fram förmånliga regler för fler företag inom välfärden.
Lagen om valfrihetssystem infördes 2008 tillsammans med ett stimulanspaket på 280 miljoner kronor.
Väljarna tror inte på sitt parti
Det handlar om ideologi.
Det är viktigare vem som utför vården än att den är bra. Och tror man att vården automatiskt blir bättre bara för att den utförs av privata bolag, då finns det inte heller någon anledning att införa ordentliga regler. Det är därför man har röstat mot nationella riktlinjer.
Moderaterna har enorma trovärdighetsproblem gällande välfärdspolitiken. Inte i ett enda landsting är moderatpolitikerna populärare än sina motsvarigheter i riksdagen.
De väljare som gillar Moderaterna nationellt litar inte på samma parti när det gäller välfärden.
Uppenbarligen på goda grunder.