Waidelich slår mot kvartalspolitikerna
Publicerad 2011-11-19
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
19 NOVEMBER 2011. Ny S-politik
”Vad har eftervärlden någonsin gjort för mig” sa Groucho Marx och det är ett problem som politiken i högsta grad också dras med.
Det är svårt att orientera sig mot vad som är bra för kommande generationer. Det är inte eftervärlden som röstar på dig. Det omedelbaras tyranni är en av politikens grundförutsättningar. Särskilt i kristider.
Som de säger i den amerikanska södern: ”Det är svårt att dränera träsket när du står upp till rumpan bland alligatorer”.
Det är därför som det kan behövas ramverk och långsiktiga mål.
Vinner inga val
I helgen drar kylan fram. Elpriserna i Sydsverige är rekordhöga men det beror varken på vädret eller på förbrukningen, utan främst på att dagens kraftnät inte klarar av att försörja Sydsverige och Danmark med norrländsk ström.
En nationell storsatsning på att bygga bort kraftnätets sårbarhet är inte något som regeringen har prioriterat. Det är roligare att sänka skatten. Det vinner man väljare på. Att göra det tråkiga men nödvändiga underhållet av vår grundläggande infrastruktur har ingen vunnit några val på.
Men det behövs likväl. ”Hur kunde det bli såhär?” tänker vi varje gång vi huttrar på perrongen i väntan på ytterligare ett inställt tåg.
Havererande järnväg
Sedan 1970 har det skett en gradvis förskjutning i de offentliga utgifterna från investeringar till konsumtion, skriver
Socialdemokraterna i en rapport som presenterades i går av partiets ekonomiska talesperson Tommy Waidelich. De senaste femton åren har de
offentliga investeringarna uppgått till runt 3 procent av BNP.
Och det är uppenbarligen för lite.
Järnvägen havererar och kraftnätet håller inte. När vi får elräkningen eller väntar på tåget önskar vi sannolikt att politikerna hade investerat mer i dem, i stället för att ge oss någon hundralapp i sänkt skatt för att vi skulle ge dem vår röst i ett val för åtta år sedan.
Det är viktigt att den ekonomiska politiken är långsiktig. Det finanspolitiska ramverk som Socialdemokraterna utarbetade på 90-talet har gjort att Sverige har så starka offentliga finanser att till och med Anders Borg kan skryta med dem.
Och det är bra.
Mål för investeringar
Socialdemokraterna vill nu se över möjligheten att sätta ett mål även för statliga investeringar i reala tillgångar. Politikerna ska inte riskera att prioritera skattesänkningar eller permanenta utgiftsökningar framför produktiva investeringar. Partiet vill även titta på möjligheten att komplettera statsbudgeten med ett sysselsättningspolitiskt ramverk.
Tommy Waidelichs utspel i går var intressant och konstruktivt.
Vi har inte direkt varit bortskämda med sådant från Socialdemokraterna på sistone.