Alla får det inte bättre

Publicerad 2011-04-14

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När Anders Borg presenterade ­regeringens vårproposition i riksdagens plenisal i går var han positiv. Åtminstone med Anders Borg-mått mätt. Det går bra för Sverige.

Samtidigt som Anders Borg klev upp i talarstolen inledde forskarna vid ­Göteborgs universitets SOM-institut sitt årliga seminarium i Vasaparken i Göteborg.

Och i SOM-institutets omfattande ­undersökning, där 10 834 svenskar ­svarat på frågor om politik, livsstils­frågor och mediekonsumtion, syns att folket är överens med Anders Borg.

Medborgarna är överlag mycket ­positiva till den egna ekonomiska utvecklingen och man upplever vår tids finanskris som mycket mildare än den som drog genom landet på 1990-talet.

Men enligt statsvetarprofessorn ­Sören Holmberg har något hänt i synen på den ekonomiska utvecklingen. ­Sedan 2006 har bedömningen av ­ekonomin kommit att politiseras. ­M-väljare är mer positiva till den ­ekonomiska utvecklingen än vad ­S-väljare är.

Än mer allvarligt är att avståndet ­mellan olika gruppers syn på den egna och ­landets ekonomi ökar. Högre tjänstemän blir glada när de tänker på hur plånboken kommer se ut i framtiden. Arbetare är ­inte alls lika positiva.

Men i riksdagen lovar Anders Borg nya skattesänkningar för dem som ­jobbar.

Enligt regeringens egna beräkningar kommer det femte jobbskatteavdraget sänka ett vårdbiträdes skatt med 189 kronor per månad. En läkare får sänkt skatt med 634 kronor, eftersom Borg också tänker flytta den så kallade skiktgränsen uppåt så att färre personer än i dag får betala förhöjd statlig inkomstskatt.

För att det ska komma dig till godo måste du tjäna över 36 600 kronor i månaden. Det gör inga vårdbiträden.

Det går bra nu. För en del går det bättre än andra.

Daniel Swedin