Vädermannen
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-12
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
12 februari 2009. Det brukar ibland sägas, att ekonomin bryr sig lika mycket om ekonomer som vädret bryr sig om väderpresentatörer. Och onekligen finns en viss likhet mellan yrkesgrupperna: De har rätt tillräckligt ofta för att man inte ska kunna ignorera dem, och fel tillräckligt ofta för att man inte ska kunna lita på dem. Kanske är det just Anders Borgs bakgrund som ekonom vilken gör att han alltmer börjar låta som en väderpresentatör. Inte som en finansminister.
Vargavinter
Den ekonomiska krisen var enligt Borg en ”höststorm” som sedan blev till ”en vargavinter”. ”Det blir vinter hela året” var hans senaste spådom. Regeringen gör allt för att avpolitisera krisen och framställa den som en väderprognos. Inget som Sverige kan göra något åt. Borg vill vänta med åtgärder för att ”spara på krutet”. Det gör emellertid inte Riksbanken som i går avfyrade nästan allt den har kvar och sänkte räntan med en procent.
Penningpolitiken är den första försvarslinjen i ekonomin. Det går att få snabbare och billigare resultat med sänkt ränta än finanspolitik, dessutom är det väsentligt lättare att ta tillbaka penningpolitiska lättnader när ekonomin börjar återhämta sig. Problemet är att den nuvarande krisen inte kan pareras vid den första försvarslinjen. Räntan är nu en procent, hur mycket mer kan man sänka? Sedan återstår någon form av sedeltryckning.
Borg får inte fortsätta tveka
Det är dags för regeringen att hjälpa till genom ett mer omfattande stödpaket till kommunerna, konsumtionsstimulanser till köpsvaga hushåll samt genom att genomföra de offentliga investeringar som Sverige behöver.
Om Borg fortsätter tveka med hänvisning till att det kostar för mycket kommer arbetslösheten att skena iväg ytterligare och det har vi inte råd med.
I en globaliserad ekonomi är det naturligtvis svårt att samordna stimulanspolitik i tillräckligt hög grad. Men chansen att träffa målet tenderar att öka markant om man siktar mot det. Borgs skattesänkningar marknadsförs visserligen som stimulanser men 50 procent går till de 20 procent som tjänar mest och grupper som redan har det bra kommer, när de får mer pengar, knappast öka sin konsumtion utan i stället spara.
Prata regn räcker inte långt
Ingen begär av regeringen att den ska förhindra att den globala krisen påverkar svensk ekonomi. Däremot kan man begära att regeringen lägger sina ideologiska låsningar åt sidan och gör vad som behövs för att dämpa nedgången. Tillräckliga, tidsbegränsade och träffsäkra åtgärder måste sättas in tidigt. Till exempel nu.
Det räcker inte att finansministern talar om att det kommer att regna lika mycket i morgon som det gjorde förra torsdagen. KK
KK