Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Bodström borde få ett rött kort

Thomas Bodström, tillträdande landshövding

Om fyra veckor får Stockholm en ny landshövding. Thomas Bodström, författare, advokat, fotbollsspelare och tidigare socialdemokratisk justitieminister, redo för uppdraget som statens högste representant i huvudstaden.

Allt fler frågar sig, är han rätt man för jobbet?
Vänsterns Jonas Sjöstedt vill att regeringen drar tillbaka utnämningen. Liberalernas Mats Persson också.

Respektabel fasad

I förra veckan gav Stockholms tingsrätt Kronofogden uppdraget försöka säkra tillgångar på drygt 240 miljoner kronor från pensionsbolaget Allra. Samtidigt häktades en person för grov trolöshet mot huvudman.
Åklagaren beslagtog dessutom 140 miljoner kronor eftersom han misstänker att pengarna har tvättats på ett brottsligt sätt.

Vi talar alltså om ett företag som arbetat med pensionspengar i det statliga PPM-systemet.

Under några månader satt Bodström, tillsammans med en samling namnkunniga personer, i styrelsen för Allra. När det började blåsa hoppade han, precis som till exempel Svenskt Näringslivs tidigare chef Ebba Lindsö, av.
Den namnkunniga styrelsen spelade roll. Den försåg företaget med en respektabel fasad. För detta fick styrelseledamöterna bra betalat.
Som ordförande hade Lindsö ett arvode på 900 000 kronor. Bodström kunde kassera in 250 000 kronor.

Styrelseledamöterna misstänkts inte för något brott men pensionsmyndighetens skadeståndskrav, nästan 250 miljoner kronor, kan ändå till sist falla på dem.

Statens finaste uppdrag

Efter skandalen har Ebba Lindsö avslutat en rad styrelseuppdrag, bland annat i statliga SBAB och fjärde AP-fonden. För Bodström tycks historien däremot inte ha legat honom i fatet när civilminister Ardalan Shekarabi gick igenom kandidaterna till ett av statens mest prestigefyllda uppdrag.

Samma dag som Stockholms tingsrätt beslutade om kvarstad för pengarna i Allra meddelade telegrammen att det ryska halvstatliga oljeföretaget Rosneft fått en ny styrelseledamot. Då tog den tidigare tyske förbundskanslern och socialdemokraten Gerhard Schröder plats vid styrelsebordet.
Att Rosneft fungerar som verktyg för Putinregimen utgjorde tydligen inget hinder för Schröder. Inte heller sanktionerna mot företaget på grund av dess roll i Ukrainakriget.

Kanske tvingas vi vänja oss vid att tidigare politiker - också Socialdemokrater - använder sitt anseende för att få välavlönade toppuppdrag i näringslivet. Men vi måste inte vänja oss vid att de sedan lika enkelt kan hoppa tillbaka och få flotta jobb av vänner som stannat i politiken.

Shekarabi borde fundera på om det är så klokt att låta Bodström bli landshövding.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.