Bloggandet – nya kvinnostressen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-23

Många kvinnor känner sig tvungna att fortsätta blogga under ledigheten

Kravet på att uppdatera bloggen blir ett stressmoment för många kvinnor under semestern.

Semestertider – men de bloggande kvinnorna tar inte ledigt.

Kraven på att uppdatera sin sajt har blivit en ny sorts kvinnostress.

– Det är inte hälsosamt att driva en blogg, säger Aftonbladets bloggare Malin Wollin.

Malin Wollin skriver krönikor och bloggar på Aftonbladet.

Det är kvinnorna som står för det mesta av bloggandet på nätet. Och trots semestern fortsätter många av dem att uppdatera sin sajt.

– Vi stänger inte ned över sommaren. Vi försöker ha minst ett inlägg per dag, men det blir ofta mer, säger Johanna Lindbäck som driver bokbloggen Bokhora.se tillsammans med fyra andra kvinnor.

Alla har de vanliga jobb och sköter bloggandet på fritiden. Drivkraften är passionen för böcker och läsning. Och engagemanget märks – sajten har fått mycket positiv uppmärksamhet. Det är en belöning för det hårda arbetet – men samtidigt ökar det också arbetsbördan, enligt Johanna Lindbäck. Nu förväntar läsarna sig mer av bloggen.

– Den gruppen som läser mycket har semester nu och tid att läsa böcker – då skulle det bli konstigt om vi tog ledigt någon månad, säger hon.

Känslig för kommentarer

Enligt Johanna Lindbäck märks det direkt på läsekretsen om man är borta, något hon menar är både skönt och stressande under semestern.

– Även om man har mycket att göra så är det ju så givande. Man får kontakt med en massa människor och kan väcka opinion. Det är absolut värt det, säger hon.

Malin Wollin driver bloggen ”Fotbollsfrun” på uppdrag av Aftonbladet. Och hon tar åt sig direkt om hon får kommentarer kring att sidan uppdateras för sakta. Hon ägnar åtminstone två till tre timmar åt dagen åt att surfa runt på jakt efter idéer, skriva inlägg och svara på kommentarer. Egentligen skulle hon ha behövt dra ned under sommarmånaderna.

– Men det dåliga samvetet tar inte semester bara för att andra gör det, säger hon.

Till en början ägnade Malin Wollin mycket mer tid åt bloggen.

– Jag kände en skyldighet inför läsarna om jag inte hade varit där på två timmar. Om man har en läsarskara, även om det bara är tio personer, så vill man ju tillfredsställa den, säger hon.

Krav att vara till lags

Stressforskaren Aleksander Perski tycker det låter troligt att bloggen kan orsaka en ny slags kvinnostress. Sidoaktiviteter påverkar överhuvudtaget vår chans till återhämtning, menar han.

– Generellt har personer som är överaktiva svårt att varva ned, särskilt mot kvällen. Och det kan i längden vara ett hälsoproblem. Till slut uppstår en obalans i kroppen, säger han.

Dessutom är just kraven på att vara till lags något som särskilt orsakar stress hos kvinnor. Därför ökar snarare än minskar deras stress under semestern – då ansvaret för barn och familj tenderar att vara större.

– Det kan vara så att man börjar kunna se vardagliga kvinnomönster även i medierna, funderar Aleksander Perski.

För sin egen skull

Malin Wollin tror också att tjejer som bloggar driver på sig själv hårdare.

– Vi tjejer har alltid högre krav på oss själva och det gäller bloggandet i högsta grad.

Själv ser hon bloggandet som ett jobb.

– 23 000 unika besökare går in och förväntar sig att jag ska skriva något. Men har man inte ett uppdrag och får betalt tycker jag att man ska tagga ned, och göra det för sin egen skull, säger hon.