Våldtäktsoffer dömdes – nu blir hon benådad

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-17

Kvinnan dömdes till 200 piskrapp efter våldtäkt

Först utsattes den saudiska 18-åringen för gruppvåldtäkt, sedan dömdes hon till fängelse och piskrapp.

Nu har kung Abdullah benådat kvinnan.

Fallet har väckt stor uppmärksamhet världen över och domen har fördömts av såväl människorättsgrupper som regeringar.

Kvinnan, som nu är 19 år, dömdes för att ha befunnit sig i en bil tillsammans med en man som hon inte var släkt med – helt tabu enligt den stränga saudiska lagen. De sju våldtäktsmännen upptäckte paret, förde bort dem med våld och utsatte båda för en brutal gruppvåldtäkt.

19-åringen kallas Qatif-flickan efter det shiamuslimska område där hon hör hemma.

Domen skärptes

För domstolen var kvinnans ”brott” lika allvarligt som gruppvåldtäkten. I en första dom dömdes hon till 90 piskrapp, men straffet skärptes av en högre domstol till 200 rapp. En försvårande omständighet ansågs vara att hon hade uppmärksammat massmedier på den första domen och därmed ”stört rättsprocessen”.

Våldtäkt bestraffas med döden i Saudiarabien. Men våldtäktsmännen fick bara två–nio års fängelse i den skärpta domen, med motiveringen att det saknades vittnen och medgivanden.

Även kvinnans advokat straffades. Han fråntogs uppdraget och hans advokatlicens drogs in.

”Kvinnans fel”

Domarnas grundargument i andra instans var att våldtäkten var kvinnans fel. Ingenting hade hänt om kvinnan inte träffat mannen, hette det. Kvinnans förklaring var att hon träffat mannen för att få tillbaka ett foto som denne tagit tidigare då de varit ett par och hotat sprida i bekantskapskretsen.

En saudisk källa, som inte ville bli omnämnd med namn, säger till nyhetsbyrån AFP att domen var ”löjlig” och att den har skadat Saudiarabiens rykte.

Uppgifterna om att kung Abdullah benådat kvinnan dök upp i saudisk press på måndagen och bekräftades senare via den statliga nyhetsbyrån.

Justitieminister Abdullah al-Shaykh förklarade för saudisk press att kungen ”kan” benåda dömda, ”om det gagnar allas bästa”. Nådebeslut är också vanliga i samband med vallfärdshögtiden, som pågår just nu.

Kvinnans make tackade på måndagen kungen för den generositet han visat.

”Löjlig dom”

Genom att kungen benådar upprätthålls i grunden bilden av att domen i sig var riktig. Men beslutet kan också uppfattas som att kungahuset utmanar de konservativa sunnimuslimska lärda som avgör hur den religiösa lagen tolkas.

Enligt BBC har benådningen redan väckt ilska i konservativa kretsar som anser att kungen bryter den religiösa lagen för att blidka kritiker i väst. Och alldeles nyligen förklarade justitiedepartementet att domen är rättvis eftersom kvinnan erkänt att hon haft ett utomäktenskapligt förhållande.

Hennes expojkvän dömdes för övrigt till 90 piskrapp. Det framgick inte om även han omfattas av nådebeslutet.

TT-AFP