Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Sverige: Världens mest jämställda land

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-08

Toppar listan för tredje året i rad

Sverige och de nordiska grannarna är bäst i världen på jämställdhet. Det visar den årliga rankningen från intresseorganisationen World Economic Forum (WEF).

Det är tredje året i rad som WEF gör studien, och tredje gången som Sverige hamnar högst upp på listan. Norge och Finland hamnar på pallplatserna, Island strax nedanför. På jumboplatserna på den 128 länder långa listan ligger Pakistan, Chad och Jemen.

Saadia Zahidi är ledare för Ledarskapsprogrammet för kvinnor på WEF och en av författarna till rapporten. Hon tror att Sverige och övriga länder i topp på listan tjänar som förebilder för resten av världen.”Genom att framhålla de länder som är förebilder genom att de delar tillgångarna lika mellan män och kvinnor, så tror vi att den här rapporten fungerar som katalysator för en större medvetenhet och ett större utbyte mellan politiker”, skriver Zahidi i pressmeddelandet.

En bit kvar

Men Sverige är långt ifrån klara med jämställdhetsarbetet. WEF mäter i procent hur jämställda länderna är enligt vissa kriterier inom fyra områden. De är ekonomi – där Sverige rankas 6:a, utbildning – där Sverige rankas 27:a, politik – där Sverige rankas 1:a, samt hälsa – där Sverige rankas 73:a.

Sedan görs topplistan baserat på de fyra olika rankningarna. Inom ekonomi mäts till exempel fyra olika aspekter, däribland andelen högre tjänstemän fördelat på kön. I Sverige är 69 procent män och 31 procent kvinnor. Det renderar en 36:e plats i rankningen och drar ner snittrankningen för ekonomi (som alltså trots det ändå blev en sjätteplats).

Ökat globalt

WEF:s studie visar att på alla områden utom hälsa har den globala jämställdheten ökat, generellt sett.

Lettland och Litauen har förbättrat sin jämställdhet mest sedan förra året, med sex respektive sju steg uppåt på listan, tack vare att fler kvinnor förvärvsarbetar och att lönerna har ökat.

USA har tappat sex platser sedan förra året på grund av att färre kvinnor är delaktiga i ekonomin. Däremot har de blivit mer jämställda i politiken. Schweiz har rasat hela tolv pinnhål sedan 2006, beroende på att de fått rätta sina mätmetoder av inkomsten för män och kvinnor. Skillnaden är större än vad som tidigare uppgetts.

TT