Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

En hel tidning fylld av solidaritet

Publicerad 2012-04-13

Filter publicerar specialnummer om Johan och Martin

Vissa har hävdat att Johan Persson och Martin Schibbye inte är riktiga journalister, att de är naiva äventyrare eller rent av illasinnade kommunister vars enda syfte med resan till Etiopien var att dra Carl Bildt i smutsen.

Tidskriften Filters nyutkomna specialnummer, innehållande sex reportage av de två fängslade svenskarna, visar med all önskvärd tydlighet hur felaktiga dessa påståenden är.

Ta till exempel Schibbyes berättelse om småflickorna som säljs som sexslavar i Nepal, ursprungligen publicerat i Svenska Dagbladet för ett par år sedan.

Varje år smugglas cirka 12 000 flickor över gränsen till Indien. Schibbye intervjuar volontärer som försöker stoppa mardrömmen och den tuberkulossjuka mormodern som klandrat sig själv det senaste decenniet för att ha förlorat sitt barnbarn. Han tar sig till den indiska mångmiljonstaden Mumbai, besöker bordellkvarteren och pratar med torskarna. Det handlar, kort sagt, om habil, ambitiös journalistik.

Även Persson är en skicklig yrkesman. Täta fotografier på fattiga fiskare i Kamerun, beväpnade bönder i södra Sudan och en hårdrockstjärna i Botswana skänker liv, nerv och sammanhang.

Svenskarna är dömda till elva års fängelse för att ha gjort något så hedervärt och viktigt som att undersöka de påstådda människorättsbrotten i Ogadenprovinsen, ett arbete som inte blir mindre betydelsefullt av förbrytelsernas eventuella kopplingar till ett stort svenskt bolag.

De har själva valt ut reportagen. Utmärkta bilder av Jonas Gratzer kompletterar Schibbyes texter, medan Persson har jobbat med säkra stilisten Anna Roxvall.

Magasinet är ett resultat av en solidaritet vi sällan ser numera: Filters redaktion jobbade gratis, tryckeri och distributör slängde fakturor i papperskorgen, återförsäljarna skänkte försäljningsprovisionen och de stora mediehusen la tillfälligt ner skrytet om upplagor och tittarsiffror och köpte i stället annonsplats.

Det är en fin antologi som kostar 100 kronor. Dyrt, kan tyckas, men betänk att intäkterna går till stödföreningen för Johan och Martin. Köp den, om inte annat så för att få uppleva något så sällsynt som en annons som har något att säga.

Det är Sydsvenskan som publicerar ett blankt uppslag med en liten text nere i högra hörnet:

”Utan fria journalister blir det tomt”.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.