Israel-bojkotten ställs inför rätta

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-13

Sarkozys Frankrike alltmer gränslöst i sin rättstillämpning

Den franska livsmedelskedjan Carrefour säljer livsmedel vars ursprung är omöjliga att fastställa.

r Frankrike 1995 återupptog sina atombombsprov vid Muroroa-atollen fick det både politiska och ekonomiska återverkningar. Maningarna till bojkott av franska viner gav åtminstone en temporär effekt för fransk export.

Antag att en miljöaktivist som det året demonstrerade utanför Systembolaget hade fällts för hets mot Frankrike eller för ”diskriminering av franska produkter”. Tanken är förstås löjlig.

Men i det land som styrs av Nicolas Sarkozy tycks det snart inte finnas några gränser för en absurd rättstillämpning. Den skandalösa utvisningen av romer är bara ett exempel. Till det kan fogas de processer som nu väntar ett antal personer som manat till bojkott av israeliska varor i protest mot situationen på de ockuperade palestinska områdena.

Några av protesterna har riktat sig speciellt mot affärskedjan Carrefour som säljer livsmedel och andra produkter vars ursprung (från Israel eller från de ockuperade områdena) är omöjligt att fastställa. Att importera falskt märkta varor är ett brott mot handelsavtalet mellan Israel och EU men den typen av förseelser verkar de franska rättsvårdande myndigheterna uppenbarligen se genom fingrarna med.

En av dem som hotas av åtal är Alima Boumediene-Thiery, en medlem av franska senaten för det gröna partiet Les Verts. Hon har genom åren gjort sig känd som en outröttlig förkämpe för mänskliga rättigheter men skulle, om hon fälls, kunna hindras att ställa upp till omval.

Nu har en stödrörelse för henne bildats under parollen ”Rör inte min senator”. Dessutom har en lång rad franska intellektuella tillsammans med parlamentariker från olika partier undertecknat ett upprop mot kriminaliseringen av internationella bojkottuppmaningar.

Det skulle vara intressant att se hur den alltmer laglösa franska administrationen skulle reagera om någon utanför ett varuhus agiterade mot köp av kinesiska varor. Skulle det fortfarande anses vara “hets mot en nation”? Voltaire torde vrida sig i sin grav.

Torsten Kälvemark

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.