Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Lena Sundström nominerad till Augustpriset

Nomineringarna till Augustpriset 2009

I dag presenterades de nominerade till årets Augustpris. Bland de utvalda författarna finns Aftonbladets Lena Sundström som skrivit boken Världens lyckligaste folk.

Lena Sundström är krönikör på Aftonbladet.

Det prestigefyllda Augustpriset delas i år ut för tjugoförsta gången. Följande tre kategorier ingår: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok samt Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Följande böcker har nominerats till Årets svenska skönlitterära bok:

En liten historia av Eva Adolfsson, Albert Bonniers Förlag

Eva Adolfssons lilla historia visar sig vara en på sitt sätt storslagen och därtill lång kärlekshistoria. Den spänner över årtionden och växlar till synes fjäderlätt mellan närhet och distans, övergivenhet och hängivenhet. Det är en berättelse om förälskelse på sparlåga men också om tvivel, självförebråelser och slutligen vänskap in i döden, en passionshistoria för vårt senaste sekelskifte, stämd i eftersinnande moll.

Städerna inuti Hall av Johannes Anyuru, Norstedts Förlag

I sin tredje bok tar Johannes Anyuru steget från en lokalt eller personligt förankrad lyrik till en närmast episk diktkonst, som tecknar en fragmentarisk men dyster krönika i global skala. Det är först och främst en serie härskartekniker i våldets tecken som håller samman det här visionära sammelsuriet, där antik epik möter Motorsågsmassakern, där mytens Aeneas kan framträda som filmens Terminator och där västerlandets urbana landskap badar i ett kallt neonljus, ekande av polissirener som påminner läsarna om civilisationens oavbrutna undantagstillstånd.

Hotel Galicja av Per Agne Erkelius, Norstedts Förlag

I ”Hotel Galicja” ägnar sig en dödsmärkt författare åt en minneskonst som allt tydligare övergår i ett borrande sorgearbete. Romanjaget återberättar en kärlekshistoria från tidigt sextiotal som i sin tur dubbelexponeras mot en judisk familjs undergång i Auschwitz. Varsamt och ödmjukt men också med en omisskännlig udd i skuldfrågan närmar sig Erkelius sitt stora ärende. Hans historia formar sig till ett sällsynt gripande men också konstfullt bidrag till vittneslitteraturen.

Den siste greken av Aris Fioretos, Norstedts Förlag

I släktkrönikans, biografins och kortregistrets backspegel tecknar Aris Fioretos ett grekiskt emigrantöde från efterkrigstiden, som i sin tur förgrenar sig bakåt i historien och ut i sextiotalets och folkhemmets Sverige. På ömsinthetens långa avstånd följer författaren sin Jannis från Makedoniens berg och dalar till universitetet i Bromölla. I ett språk vibrerande av sinnlig intelligens och inkännande humor undervisar han sina läsare i vad han kallar avskedets disciplin. ”Var och en är grek på sitt sätt” får Goethe påpeka i romanens motto. Det gäller särskilt, skulle man vilja tillägga, Aris Fioretos.

Vad hjälper det en människa om hon häller rent vatten över sig i alla sina dagar av Ann Jäderlund, Albert Bonniers Förlag

Med ett stort och uppfordrande allvar närmar sig Ann Jäderlund en serie existensfrågor, satta i en närmast påträngande spärrad stil. Den enklaste men därför också mest grundläggande möter vi redan på bokens första sida: ”Varför är vi inte i Paradiset?” Något självklart svar ger oss inte Jäderlund men väl en studie i livet på en knivsegg, ett nappatag med förtvivlan som mynnar i längtan och kanske också en tro, allt som allt 180 sidors kursiv men också sjungande omvärldsanalys, lika kapabel att botanisera bland lupiner och nypon som att konfrontera Guds tystnad.

De fattiga i Lódz av Steve Sem-Sandberg, Albert Bonniers Förlag

Med denna kollektivroman tar sig Steve Sem-Sandberg an ett särskilt kapitel i det andra världskrigets annaler: det judiska ghettot i den polska staden ?ód? väster om Warszawa, dess tillkomst, organisation och hjärtslitande villkor under nazistiskt överinseende. Det är en historia som berättas sedan alla tårar torkat, återgiven i en närmast torr och osentimental stil, en balansgång mellan fakta och fiktion som med utgångspunkt i (den autentiska) Ghettokrönikan 1941-44 tecknar en serie individuella öden med stark integritet, också när de sviktar eller sviker.

Årets svenska fackbok

De sex nominerade titlarna till Årets svenska fackbok är:

Så byggdes villan – Svensk villaarkitektur från 1890 till 2010 av Cecilia Björk, Lars Nordling och Laila Reppen, Forskningsrådet Formas

Sveriges två miljoner småhus får här sin första hävdateckning, en gedigen och inspirerande skildring av villornas kulturhistoria årtionde för årtionde ända fram till i dag. Såväl förändring som konstans återges i utförliga och tilltalande teckningar där alla kan känna sig hemma.

Melankoliska rum av Karin Johannisson, Albert Bonniers Förlag

Med akademisk finess och glimrande personporträtt placerar Karin Johannisson in samtidens leda i ett historiskt sammanhang. Det är en bildande vandring genom sekler av svårmod, där melankolin är evig men dess uttryck föränderligt och djupt rotat i tid och rum.

Världens lyckligaste folk av Lena Sundström, Leopard förlag

Vi följer med på cykelfärderna mellan biblioteket, parkbänkens A-lagare och maktens Christiansborg. Med skenbart enkla frågor avtäcker författaren en komplex samhällskris. Koden knäcks till ett annat Danmark – och kanske ett framtida Sverige?

Frihetens rena sak av Johan Svedjedal, Wahlström & Widstrand

Spänningen stegras efterhand när Johan Svedjedal följer Carl Jonas Love Almqvist genom liv och författarskap mot olycka och undergång. Debattören, liberalen, radikalen och familjefadern Loves livsöde fascinerar, inte minst som spegling av tidsanda och samhälle under dramatiska år i Sverige och Amerika.

Smärtpunkten av Elisabeth Åsbrink, Natur & Kultur

Genom genuin nyfikenhet och respekt för alla inblandade ger Elisabeth Åsbrink en ny, insiktsfull bild av sambanden mellan teaterföreställningen Sju tre och morden i Malexander. Hennes välskrivna och spännande berättelse visar hur goda intentioner, idolisering och naivitet kan följas av katastrof och död.

Att överleva dagen av Brutus Östling och Susanne Åkesson, Östlings Bokförlag Symposion

Häpnadsväckande fågelfotografier av världsklass ledsagas följsamt av en kunnig, berättande text. Fjädrar, näbbar, vingar, ben och framför allt ögon träder oförtäckt fram och tjusar läsaren. En praktbok med högt mervärde.

Årets svenska barn- och ungdomsbok

Svenhammeds journaler av Zulmir Be?evi?, Alfabeta Bokförlag

”När jag föddes trodde farsan på allvar att jag var ett svenskt barn, eller åtminstone att jag skulle kunna bli". Med humorn som överlevnadsstrategi försöker Svenhammed navigera mellan motsägelser, förväntningar och våld i hemmet. En obehaglig, modig och livsbejakande bok.

Månskensvargen av Elvira Birgitta Holm, Bonnier Carlsen

När Ylvas familj utplånas tvingas hon återskapa sitt liv. Med total kontroll över historiska fakta och driv i berättandet skapas grym inlevelse. En omskakande och ondskefull robinsonad i pestens tid.

Skriv om och om igen av Ylva Karlsson, Katarina Kuick, Sara Lundberg och Lilian Bäckman, XPublishing

Äntligen! En faktabok som på allvar utmanar, inspirerar och ger hopp till alla som vill läsa och skriva. Författarna ger professionella verktyg och användbar kunskap som förmedlar oerhörd lust att själv skapa. En formfulländad källa till kreativitet.

Siv sover vilse av Pija Lindenbaum, Rabén & Sjögren

Siv ska sova över för första gången. Men förväntan byts mot skräck när lampan släcks. Nu inleds en nattlig odyssé genom färgsprakande och yviga bildlandskap med halsbrytande perspektiv. Den drastiska texten bär osvikligt barnets blick. Allt hålls ihop med en säker konstnärlig hand.

Kulor i hjärtat av Cilla Naumann, Alfabeta Bokförlag

Förtätade brottsstycken ur en uppväxt bildar en serie berättelser om fasa, kärlek och vuxenlivets obegripligheter. Boken om Tom överraskar och sticker ut i sin form och sitt uttryck.

Natthimmel av Sofia Nordin, Rabén & Sjögren

Hemma hos Tilda pratar man inte med varandra och i skolan ska man "stämma med facit". Genom sin vänskap med Jesper vågar Tilda pröva andra sätt att vara. Pricksäkert beskrivs de komplexa koder som finns i klassen och familjen. En lågmäld och känslig historia om hur lek befriar och förlöser en ung människa.

Lilla Augustpriset

En dröm i slutet av november av Viktor Andersson, Huddinge

Skolstartssorg av Viola Bao, Sollentuna

Natten, Joakim och John Blund den förskräcklige av Helena Bergman, Linköping

Illusioner av Olivia Johansson, Lund

Ringar är som streck man samlar på av Minja Mårtensson, Lund

Verklighetsprojektet av Isabella Nilsson, Skövde

Samtliga vinnare presenteras vid Augustgalan måndagen den 23 november i Stockholms Konserthus.

Aftonbladets
bloggar