Rättslös – igen
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-06
Urban Hamid om lagen som gör Afghanistans kvinnor livegna
Västvärlden har offrat de afghanska kvinnornas fri- och rättigheter i demokratins namn. Åtminstone om förslaget till den nya familjelagen som den demokratiskt valde presidenten Hamid Karzai undertecknat går igenom. Kvinnornas situation har försämrats katastrofalt sedan 2003 då de drabbades av en backlash som tar sig mer och mer våldsamma uttryck.
Amnesty International släppte i år sin Afghanistanrapport från 2008 – en deprimerande och nedslående läsning. Den talar om ökat våld och beväpnade gäng, militanta islamistiska grupper, talibaner och al-Qaida-liknande grupper som terroriserar vissa områden genom våld och kidnappningar. Dessutom påpekas att den USA- och Nato-ledda ISAF-styrkan har skadat och dödat många ur civilbefolkningen. Många av offren har varit kvinnor och barn.
Afghanistan drabbades 2008 av en våldsvåg som landet inte sett sedan talibanernas fall – förra året dödades 2?118 afghaner, vilket innebär att dödstalet gått upp med 40 procent, säger en FN-rapport. Över hälften av dessa dödades av motståndsrörelsen och resten av afghanska, amerikanska och Nato-trupper.
Enligt rapporter som sammanställts av både internationella och inhemska människorättsorganisationer är just kvinnorna de stora förlorarna i det samhälle som vuxit fram sedan talibanerna störtades 2001. I april i år godkände parlamentet en ny familjelag för den shiitiska minoriteten. Enligt vissa rapporter innebär den nya lagtexten att kvinnorna i det närmaste blir livegna. När lagen som hemlighållits läckte ut i april gick hundratals arga kvinnor ut på Kabuls gator och protesterade.
De möttes av militanta och aggressiva grupper av män som slungade glåpord och stenar mot dem. Lagen innebär att en kvinna inte kan gå utanför hemmet utan att åtföljas av en nära manlig släkting. Dessutom innebär den att hon inte kan vägra sin man sex, annat än av medicinska skäl.
Utöver det våld och motstånd som kvinnor drabbades av under demonstrationen, har det också lett till förföljelse av kvinnliga aktivister och politiker, som ofta utsätts för våld och dödshot.
Parlamentarikern Shokria Barakzai som jag träffat vid några tillfällen i Kabul, senast i februari, åker alltid omkring i en bepansrad bil med beväpnade livvakter. Några veckor efter den stora demonstrationen mördades den kvinnliga politikern och aktivisten Sitara Achakzai i Kandahar på öppen gata för att hon protesterade mot den nya lagen.
Hur kommer det sig att Karzai är beredd att offra kvinnors rättigheter? Det har att göra med att hans position försvagats avsevärt sedan han blev vald till president 2004. Hans regering förknippas med korruption och inkompetens – polisen måste man muta om man vill att det ska göras en brottsutredning. De många tragiska incidenter som de utländska trupperna är skyldiga till har kommit att utgöra en stor belastning för honom. Eftersom han av många ses som en amerikansk marionett får han klä skott för allt som amerikanerna gör i Afghanistan.
Presidentvalet som ska äga rum den 20 augusti kommer att avgöra Afghanistans och Karzais politiska framtid. Eftersom hans popularitet dalat de senaste åren kommer varje röst att räknas. Även minoritetsröster kommer att väga tungt i vågskålen. Därför ser den pashtunske ledaren en chans att vinna några shiitiska röster från hazar-befolkningen vars religiösa ledare lagt fram lagförslaget. I princip är det fråga om att köpa röster och lojalitet i utbyte för ett godkännande av lagen. Den gäller framför allt hazar-kvinnor. Men många är rädda att den skulle kunna bana väg för en uppgörelse med landets talibaner liknande den som de pakistanska myndigheterna träffade med de pakistanska talibanerna som fått till följd att sharia (islamsk lagstiftning) införts i Swat-dalen.
Många afghanska kvinnor känner sig inte säkra i samhället i dag. Skolflickor trakasseras och hotas på väg till och från skolan. Lärarinnor har dödats och hotas till livet av talibaner och kriminella gäng.
Shinkai Karokhail, en kvinnlig parlamentariker, sa i en intervju, publicerad på sajten dailypress.com: ”Vi är inte längre en prioritet för presidenten eller det internationella samfundet.” Det är svårt att inte hålla med henne mot bakgrund av att president Karzai skrivit under en lag som till och med ”strider mot afghanska grundlagen”, enligt Brad Adams, chefen för Human Rights Watch Asia.
För att få bukt med dessa problem och kvinnovåldet har Sida gett Unifem (FN:s utvecklingsfond för kvinnor) ett stöd på 60 miljoner kronor. Tanken är att dessa pengar ska användas till ”härbärgen och rättshjälp till de kvinnor som flyr undan våld inom familjen”. Stödet ska också användas till att utbilda unga kvinnliga ledare och förse en del ministerier med teknisk rådgivning.
Ända sedan det nya lagförslaget skrevs under, har världssamfundet utövat påtryckningar på Karzai för att det ska ändras. För närvarande ligger det hos regeringens jurister för granskning, där även internationella representanter från FN, EU och utländska beskickningar deltar. Troligtvis kommer det att dröja till efter valet innan lagen träder i kraft. Skulle den gå igenom innebär det att även de afghanska kvinnor som inte är shiiter riskerar att drabbas av liknande lagar.
Urban Hamid