Gott nytt kulturår!

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-30

Här är kickarna vi minns – och ser fram emot

Några av kulturkickarna: Gitarr­hjälten Marnie Stern, regissören Gus van Sant (här med Sean Penn), språkröret Maria Wetterstrand, skådespelerskan Maria Sid (här med Henrik Johansson) och filmen ”Maggie vaknar på balkongen”.

Vad gav dig årets största kulturkick och vem har du störst förhoppningar på inför nästa år?

Aftonbladets kulturredaktion blickar bakåt och framåt.

Viktoria Jäderling

2008: Salem

Yes I smoke crack (ep)

Water (ep)

Goth/doom/crunk, New York

Förtrollande djävulsdyrkarestetik med en särskilt osund video till låten Dirt, regisserad av Salem själva. Ljuskäglor i mörker, nakna bröstvårtor och en uppskrämd tant. Hårt som bränt socker, bättre än glögg. Skräm och bedåra mig mera.

2009: Mircea Cartarescu

Rumänsk romanförfattare

Mästertrilogin Orbitòr är färdig på rumänska och på svenska, tack vare översättaren Inger Johansson. Finns det något kvar att säga så vill jag veta vad.

Claes Wahlin

2008: William Christie

Amerikansk dirigent och musiker

William Christie är något av operakonstens Midas, men utan förbannelsen. Höstens produktion av Lullys mästerverk Armide på Théâtre des Champs-Élyssées i Paris karakteriserades av det slags elegans - musikaliskt, sceniskt och koreografiskt - som bara hans ensemble Les Arts Florissants förmår.

2009: Peter Pontvik

Tonsättare, musikforskare, dirigent, konstnärlig ledare

Peter Pontvik är Sveriges meste förkämpe för barockmusiken. Må hans Early Music Festival i juni än en gång överträffa sig själv, denna den mest växande, mest moderna och mest internationella av svenska musikfestivaler.

Karin Magnusson

2008: Maggie vaknar på balkongen

Dokumentärfilm

Jag väljer en scen av många i underbara Maggie vaknar på balkongen. En hemvärnsman föreläser för en grupp nyanlända svenskar om att ”i den moderna världen trycker vi bara på knappar när vi ska få saker att hända”. Ester Martin Bergsmark och Mark Hammarberg har gjort en dokumentärfilm i gränslandet om en människa som också befinner sig där. Varmt, sorgligt, oroande. Årets svenska dokumentärfilm.

2009: Gus van Sant

Amerikansk filmregissör

Slå upp ”ojämn” i en ordbok och du hittar en bild av Gus van Sant. Varje ny film ser jag fram emot med nervös entusiasm. Om hans nya film Milk är en flopp (Psycho) eller flipp (To die for), återstår att se. Allt pekar på det senare. Sean Penn spelar rollen som Harvey Milk, gayaktivist och politiker som sköts ihjäl 1978 i Kalifornien. Fallet har tidigare skildrats både i böcker och dokumentärer men van Sants blick för människans dubbelnatur bådar för en spännande spelfilm. Svensk premiär 27 februari.

Åsa Linderborg

2008: Folkbiblioteken

Kulturinstitutioner

Alla bibliotek och bibliotekarier som med knappa resurser bjuder på läsupplevelser, barnteater, debatt, utställningar och författarmöten i ljusa lokaler.

2009: Kulturtidskrifterna

Hotade kulturinstitutioner

Atlas litterära tillägg, Bang, Clarté, Folket i Bild Kulturfront, Fronesis, Glänta, Offside, Pequod, Pockettidningen R, Re:public service, Socialistisk Debatt, Tvärdrag …

När kulturjournalistiken förvandlas till reklamblad för Bonniers blir kulturtidskrifterna viktigare än nånsin.

Magnus William-Olsson

2008: César Aira

Argentinsk författare

Aira skakar romankonsten och häller ut den i obeskrivligt egenartade böcker. Las aventuras de Barbaverde höll kvar min midnattssol långt in i oktober.

2009: Golan Haij

Syriansk poet

Ung poet från Homs i Syrien. Hans andra bok som heter nåt i stil med ”Någon ser i dig ett monster” utkom för några veckor sedan. Engelska översättningar lär vara på väg.

Hanna Nordenhök

2008: Clarice Lispector

Ukrainsk-brasiliansk prosaist

Tranans utgivning av ukrainsk-brasilianskan Clarice Lispector är en bragd. Hur översättaren Örjan Sjögren åstadkommer en så kraftfull överföring av Lispector till svenska är nästan obegripligt. Novellsamlingen Hemlig lycka som utkom i år är verkligen dov och rasande språklycka.  

2009: Ann Jäderlund

Poet

Få framgångsrika författare håller stilen författarskapet igenom. Man kan nog bli för sönderälskad. Men Ann Jäderlunds senaste böcker är några av de hårdaste och mest storartade i svensk poesi. Jäderlund går rakt in i smärtan – det gör att hon förnyar sig ständigt. Jag längtar innerligt efter hennes nya diktbok.

Ulrika Stahre

2008: Lundahl & Seitl

Performance

Med Work/Workshop omskapade duon stockholmsscenen Weld till ett enormt mörkt rum, ett universum av möjligheter, av rädsla, njutning, nyfikenhet. Ett förlösande verk som fortfarande krumbuktar någonstans i kroppsminnet.

2009: Bang

Feministisk tidskrift

Nästa år ser jag fram emot att tidskriften Bang återtar sin position som feministiskt flaggskepp. Den nya redaktionen, Lawen Mohtadi, Sonja Schwarzenberger och Cajsa Unnbom har alla förutsättningar att driva den intersektionella debatten med stil, kunskap och humor.

Alice Eggers

2008: Stefan Zachrisson

Journalist, och kulturproducent

Förra årets mest diskreta kulturkick vill jag tillskriva Stefan Zachrisson, ungkulturproducent och informatör på Lava. Som redaktör för och för sommarens antologi Lavaland.se/txt Vol 1 2008 har han arbetat fram ett mångröstat virtuellt rum som komplement till det handfasta Lava på Kulturhuset i Stockholm. Det är överhuvudtaget alldeles för tyst om Lava, ett rum där kulturen pumpas ut för ungdomar att vältra sig i. Alla får plats, alla får göra, alla ska med.

2009: Crystal Palace

Galleri för design/konsthantverk

Nästa år förväntar jag mig vidare storverk från duon bakom galleriet Crystal Palace i Stockholm – Katarina Sjögren och Jun-Hi Wennergren Nordling.

Martin Aagård

2008: Jona Elfdahl och Adryan Linden

Videokonstnär/debattör

I en skrubb på Kungliga konsthögskolans examensutställning i Stockholm väntade fjolårets mest oväntade kulturkick på att sparka sina åskådare i magen. I videofilmen Paria höll den rullstolsbundne Adryan som lider av Duchennes muskeldystrofi en brutalt socialdarwinistisk monolog om selektiv abort och samhällets mänskliga sopor och plötsligt blev konsten en fråga om liv och död igen.

2009: Andreas Nilsson

Videokonstnär

Helt vid sidan om konstinstitutionerna har Andreas Nilsson byggt upp sin säregna och suggestiva bildvärld. Hans videos till Perishers, The Knife, José Gonzales, Bonde do Role, Moby, Caesars och Soundtrack of Our Lives vältrar sig i rave-estetik, John Bauer-parodier, LSD-humor och Hieronymus Bosch-citat. I fjol gjorde han sin första installation i Kirkenes i Norge och 2009 finns det inget som hindrar honom från att erövra även konstscenen.

Kristofer Folkhammar

2008: Nina Bouraoui

Fransk romanförfattare

Kanske är det fler personer än författaren som ska ha cred för att romanen Innan männen kom ut i svensk översättning 2008. Årets stora, lövtunna läsning är den i alla fall. För den tighta, vindlande prosan. Och för att tonårsbögen är så vacker när han, utan skuld, pratar om mamma och pappa.

2009: Eli Levén

Romanförfattare

När jag läst utdrag ur debutromanen Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats har jag gjort åskljud med munnen för att härma kraften i den dundrande texten. 2009 års queerlitterära boom.

Petter Lindgren

2008: Maria Sid

Skådespelare

SVT:s utsökt menlösa advokatserie Livet i Fagervik är väl närmast ett lugnande piller, men finska fyndet Maria Sid är en kick. Liksom Leif Andrée, min ständiga favorit.

2009: Helga Krook

Poet

Nästa år ser jag fram emot att läsa nya diktsamlingar av Helga Krook (var länge sedan hon gav ut något), Olle Orrje (är alltid skön att läsa) och Jörgen Gassilewski (har gett sig på att skriva kärleksdikter!).

Carl-Michael Edenborg

2008: Sven-Olov Wallenstein

Filosof, översättare

Förutom allt annat han skriver, översätter, introducerar och föreläser om har denne turbofilosof i höst även fått ur sig den första svenska översättningen av G W F Hegels Andens fenomenologi.

2009: Maria Wetterstrand

Språkrör Miljöpartiet

Med klimathotets avgrund framför fötterna, tillväxtideologins tyranni blottställd och en tafatt socialdemokratisk ledning har det populära, tuffa miljöpartispråkröret guldläge att påverka landet.

Jenny Tunedal

2008: Gayatri Chakravorty Spivak

Indisk litteraturkritiker och teoretiker

Hennes framträdande på författarkongressen Waltic i somras var årets mest imponerande halvtimme. Hon sade: Vet vi vad det innebär att läsa och skriva? Att lära oss att läsa och skriva oss själva, att kontextualisera och avkontextualisera den andre? Om inte vi förändras kan vi inte förändra någonting.

2009: Marnie Stern

Amerikansk gitarrist

Marnie Stern är gitarrhjälten jag längtat efter i hela mitt liv. Nu när hon äntligen finns förväntar jag mig att hon kommer till Sverige och spelar varenda låt från sina två underbara album. Roads? Where we’re going to we don’t need roads.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.