Juryns motivering:
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-20
Johan Jönsons författarskap omfattar hittills tolv böcker och ett antal pjäser. Hans grafomaniska skriftprojekt hugger sig fram genom betong, kött och politik. Det draggar frenetiskt och förtvivlat i den sumpmark som kallas för civilisation. Allt som lossnar från botten lägger Jönson fram: det stinker, blänker, skär, bränner och förfryser. Som läsare gäller det att hålla varsamt, och att hålla ut.
Den 800-sidiga volymen Efter arbetsschema bildar en mäktig skriftkropp. Den väger tungt i läsarens händer, och skapar bilder som karvar sig rakt in i köttet. Jönsons bok är en arbetande bok. Den handlar om vård, omsorg och våld. Om arbetet i grafitfabriken och i vård- och omsorgsfabriken. Efter arbetsschema gestaltar de arbetande kropparna och kropparna det arbetas med. Den väjer inte för att visa den automatiserat vårdande och våldsamma cyborg som handen och laxativet tillsammans utgör.
Till det mest intressanta i Jönsons bok hör ambitionen att skriva fram en arbetarsubjektivitet i en senkapitalistisk och globaliserad värld. Efter arbetsschema är en arbetares dagbok. Den berättar om ett Sverige där den borgerliga blankheten härskar. Människorna serveras förakt, både genom den politiska retorikens ekokammare och via lönekuvertens småslantar.
Jönsons skildringar av arbete är brutala, men rymmer också en intensiv ömhet i blicken på de arbetande: deras slitna kroppar, deras samtal och drömmar i rök- och fikarummen. De arbetande förtjänar att bli ihågkomna. Efter arbetsschema vill minnas dem i deras fulla komplexitet. Hur de slet med att ge omsorg. Att de ibland kände sig som maskiner. Att de drömde om något mycket vackrare än sin egen djuriskhet. Och om något annat än det hat som slår uppåt, inåt och nedåt. Hatet som föds när människan upplever att hon inte visas respekt. Ett hat som både är självförgörande, självhävdande och befriande. Kanske kan det kallas för klasshat.
Efter arbetsschema är både en konsekvent fortsättning på ett av Sveriges mest intressanta författarskap och Johan Jönsons hittills största och modigaste satsning – ett verk där hans poesi kommer närmare läsaren än någonsin tidigare.
Sedan 1957 delar Aftonbladet ut ett årligt litteraturpris. Priset utdelas ”på exklusivt konstnärliga grunder till någon svensk diktare som ännu befinner sig i skapande utveckling”.
I enlighet med detta har juryn, som i år bestått av Gunder Andersson, Helena Bergstrand, Pia Bergström, Lennart Bromander, Hanna Hallgren, Helle Klein, Viktor Johansson och Jenny Tunedal, beslutat att till den femtioförsta mottagaren av Aftonbladets litteraturpris utse Johan Jönson.