Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

En ärlig liten pärla

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-06

Therese Bohman läser Bob Hanssons bok om kärlek

Bob Hansson

Jag har alltid hatat att prata om känslor och relationer. Kanske inte så mycket med den jag faktiskt befinner mig i en relation med, men med alla andra. Periodvis har det här faktiskt känts som ett problem – att det av andra uppfattas som det yttersta beviset på förmågan att vara en god tjejkompis att kunna fläka ur sig sitt innersta över en kaffe, för att leva upp till något jag anser vara en bild av vänskap modellerad efter tv-serier. Godast vän är den som delar flest känslor att analysera.

Därför är jag skeptisk från början till Bob Hanssons bok Kärlek – hur fan gör man? (Wahlström & Widstrand). Men Hanssons kärleksbok är befriande prestigelös. I tio intervjuer med kända och okända personer avhandlar han kärlekens alla stadier och varianter. Samtalen känns uppriktiga och Bob Hansson är genuint nyfiken. Bokens undertitel – Bob Hansson frågar dom som vet – är tack och lov en lögn, eftersom ingen av de intervjuade påstår sig veta något om kärleken eller har några sanningar att komma med.

Däremot har de erfarenheter som de öppenhjärtigt delar med sig av. Det görs upp med lyckokrav, det betonas vikten av vardag, vikten av att inse att ingen person är perfekt och att man inte kan överlåta på någon annan att göra en lycklig.

I det träsk av glossig självhjälpslitteratur som en stor del av bokutgivningen utgör är Hanssons bok en liten pärla. Den känns helt och hållet ärlig.

Therese Bohman