Hårda paket

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Publicerad 2015-12-17

Aftonbladets kritiker tipsar om klappar

Lennart Bromander:

ROMAN John Williams mästerverk är otvivelaktigt Stoner, men hans roman Butcher’s crossing (övers Eva Johansson), nyutgiven på svenska, är också höggradigt läsvärd. Helt annorlunda än Stoner men med samma formidabla stilistiska precision. Här skildras till exempel en bisonjakt med en åskådlighet som får alla technicolorpråliga västernfilmer att blekna bort.

BIOGRAFI Årets särklassiga fackbok är Sven-Eric Liedmans stora Karl Marx-biografi. Att Augustjuryn glömde bort den är en stor pinsamhet. Liedman vet allt som är värt att veta om Marx och presenterar det med pedagogisk klarhet, kritisk omsorg och med många kloka perspektiv på denna så extremt märkvärdiga person och hans betydelse.

ROMAN Mary Ann Evans, känd under pseudonymen George Eliot, är nog världslitteraturens intelligentaste romanförfattare. Det visar hon inte minst i sin sista roman Daniel Deronda som är sorgligt litet känd i Sverige. Den har inte minst en hjältinna, Gwendolen Harleth, som saknar motstycke. För den som inte rädes 1800-talsengelskan finns den lättillgänglig på Penguin.

Ulrika Stahre:

SERIER I väntan på den svenska översättningen av Alison Bechdels Are you my mother? kan en serienörd trösta sig med Fanny Agazzis fina album Tack och förlåt (Syster förlag). Nej, de är inte lika vare sig i stil eller i ämne, men det finns ett gemensamt drag: en självklarhet inför allvaret i humorn och vice versa.

KULTURJURIDIK Ove Brings ambitiösa studie Parthenonsyndromet – Kampen om kulturskatterna (Atlantis) utkom i början av året och riskerar därför att falla i glömska i årssammanfattningarnas och klapptipsens tider. Men för den som någonsin har funderat på museer och kulturarv är boken guld värd och en fantastisk kunskapskälla.

KLASSIKER eller åtminstone blivande sådana: sedan några år finns hela Mare Kandres författarskap åter tillgängligt i pocketversion (utgivna av Hansson bok). Från Bübins unge till Aliide, Aliide och Quinnan och Dr Dreuf – det är bara att upptäcka eller återse. Eller stilla läsa för att förberedas mentalt inför vårens utgivning av Kandres seriemanus Punk­serier (Kartago).

Jack Hildén:

PROSA Tom Malmquist, I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv. Samtidigt som Toms dotter föds, så dör partnern och mamman till barnet. Augustpris eller inte; den här boken, som kanske inte kan kallas roman, var den jag läste snabbast och mest motvilligt i år.

POESI Pernilla Berglund, Fälla. Ännu starkare än debuten Tilltar. Landskapet är ett man gärna vaggas in i. Berglunds röst är tydlig trots (eller, tack och lov) att poesin inte åstadkommer något revolutionerande. Bilderna räcker långt i sig.

POESI Eva Ribich,Vi vaknar från 2012. En sommardag. Ett jag, ett du. Sidorna är nästan tomma. Allt är idylliskt, men liksom i Lou Reeds Perfect day finns döden där som en skugga från träden. Eller som Ribich formulerar det: ”Frågan som ska få ett svar: Vilken dag är den sista?”

Pia Bergström:

ROMAN Marilynne Robinsons Lila (övers Niclas Nilsson) är ett självklart förstaval. En lika mörkt laddad som daggfrisk historia om gammal religion och oväntad kärlek i en stillsam småstad i 50-talets amerikanska mellanvästern.

NOVELLER Elisabeth Strouts Pulitzerprisbelönade novellsamling Olive Kitteridge (övers Ulla Danielsson) sprider fördragsamhet som en värme i kroppen. Olive är en medelålders lärare, kantig, självgod och för uppriktig för sitt eget bästa. Och sammanbindande figur i dessa dova berättelser om hennes familj, grannar och vänner i en samtida kuststad i Maine.

BIOGRAFI Ulla Isakssons och Erik Hjalmar Linders  biografi om Elin Wägner har varit utsåld länge men Bonniers har nu gett ut den på nytt i en volym, Elin Wägner – en biografi. Spännande som en roman, och så denna motsättningsfyllda, visionära kvinna: kroppsligt klen men outtröttligt kämpande för fred med och på jorden.

Claes Wahlin:

ROMAN Per Odenstens Människoätarens skugga är en studie i underkastelsens grammatik. Med små, exakta medel på ett språk som är så njutbart, så sinnligt, så precist och elegant att också konsten får den tyngd som den italienske tänkaren Antonio Gramsci, som spelar roll på flera sätt i romanen, önskade.

BERÄTTELSER Trilogin av Jon Fosse (övers Urban Andersson) består av tre korta berättelser. Med en religiös klangbotten på ett kargt och exakt, enkelt och suggestivt språk skildras ett ungt par i samhällets utkanter. Mord i kärlekens namn hindrar inte sympatin i en bok med hög specifik vikt och täthet.

ROMAN Vad hände egentligen? Edvard Hirifjells sökande – i Lars Myttings Simma med de drunknade (övers Lotta Eklund) – efter sanningen om hur hans föräldrar försvann i Frankrike leder honom ännu längre tillbaka. Krigen, i plural, höll inte alltid Norge på den rätta sidan. Historien låter sig inte lösgöras från individerna, ens när de är döda. Prosan är som flera av personernas yrken, byggd som av den främste av finsnickare.

Elise Karlsson:

REPORTAGE Samar Yazbeks reportagebok Resa in i tomheten. En berättelse från Syrien (övers Marie Anell) är en helvetesvandring genom det Syrien som sitter fast i ett dubbelt hot från å ena sidan diktatorn Bashar al-Assad och å andra sidan IS terrorism. En oundgänglig bok för att förstå vår samtid.

ROMAN Från soliga eftermiddagslekar till studentlivets panik över att inte orka prestera. Binyavanga Wainaina beskriver en genomsnittlig medelklassuppväxt som blir allt annat än vanlig tack vare det skimrande sätt den återskapas på. En dag ska jag skriva om den här platsen (övers Boel Unnerstad) är självlysande.

POESI Elizabeth Bishops smärta, förlust och rastlösa rörelser över världskartan blev till kontrollerad och tröstande poesi. Äntligen finns ett större urval av hennes dikter på svenska, Minnen av livet (övers Lars-Håkan Svensson). Det är poesi som är tillgänglig för alla i sin kombination av vardaglighet och funderingar kring kärlek, liv och död.

Carsten Palmær:

DEBATT När krigstrummorna mullrar på ledarsidorna och bombplanen lyfter i verkligheten kan det vara svårt att urskilja förnuftets pipiga stämma. I antologin Bevara alliansfriheten (Celanders) argumenterar diplomater, militärer och tunga socialdemokrater mot en svensk Nato-anslutning. Ett första försök att samla en opinion lika bred som den som såg till att Sverige klarade sig undan euron.

SKROCK Till en skräcksuktande tonåring som inte tycker världen är ruggig nog som den är ger jag Louise Hagbergs När döden gästar (Ersatz), närmare 700 sidor skrock och sedvänjor runt det enda som är säkert i livet. Vem behöver importerade zombies när vi har våra egna mylingar, gastar och skendöda?

PROSADIKT ”Likt en ofantlig vit snigel glider toalettstolen in i vardagsrummet och kräver att bli älskad.” Så börjar en av prosadikterna i Russell Edsons samling En afton på grisarnas teater (övers Stewe Claeson, Karneval). En makalöst rolig och grotesk bok som jag vill ge till någon som har gett upp hoppet om poesin. Går att beställa på nätet.

Jenny Högström:

POESI Rasande och rapp samlar Aase Berg i Hackers ihop ett anonymt, myllrande och MYCKET HOTFULLT kvinnokollektiv som en gång för alla ska störta patriarkatet. Det är både spännande och utmanande att vistas i hennes dikter; med sitt ursinne och egensinne kan de motverka vilken paltkoma som helst.

FILOSOFI Jacques Lacan Psykoanalysens fyra grundbegrepp (övers Carin Franzén och Mats Svensson) Under våren 1964 höll den franske psykoanalytikern Jacques Lacan sitt seminarium om psykoanalysens grundbegrepp: det omedvetna, upprepningen, överföringen och driften. Att vi äntligen har dessa tjugo föreläsningar och nyckeltexter på svenska är inget mindre än en kulturgärning.  

ROMAN Carl-Henning Wijkmarks Jägarna på Karinhall. 1972 utkom denna mustiga debut med extra allt, som utspelar sig på Hermann Görings jaktslott i augusti 1936, mitt under olympiaden. Här pågår politiska intriger och pornografiska excesser flankerade av kortvuxna, prostituerade, lömska rådgivare och erotomana spioner.

Malin Krutmeijer:

BIOGRAFI Louise Zeuthens Kruka – en biografi över Suzanne Brøgger (övers Urban Andersson, Norstedts) är en fascinerande läsupplevelse. Vi möter en genuint gränsöverskridande flicka och kvinna som gjorde sig själv till ett konstnärligt projekt. När man läst boken förstår man hur och varför, och på kuppen en hel del om litteratur och feminism.

ROMAN Mattias Hagbergs De användbara (Atlas) hänför och skräms. Romanen tar löst avstamp i grymma karies­experiment som utfördes på begåvningshandikappade barn på 50-talet. Den sätter en ung läkare i centrum och virvlar med poetisk kraft runt maktperspektiven. En mörk pärla.

ROMAN Sisela Lindbloms De skamlösa (Norstedts) är en fruktansvärt rolig satir över en genomkonsumistisk samtid. Huvudpersonerna, damtidningsredaktörerna Tito och Nathalie, liknar en iskall, driftig skräckversion av redaktionen på Patsys modeblaska i tv-serien Helt hysteriskt. Boken kom 2007. Jag ska läsa om den till jul. Because I’m worth it.

Petter Lindgren:

POESI Nog för att det här landet lever som ett gift i sina medborgare, men trots allt håller det sig med sjuhelvetes fin utgivning av poesi i pocket. Rädda plånboken och säkra den lyriska återväxten genom att förse tonåringarna med Gunnar Ekelöf eller Edith Södergran, i mjuk pärm och på billigt papper som gulnar snyggt i förtid.

FILMMUSIK I år är det 40 år sedan Fender slutade tillverka ursprungsmodellen av sin magiskt plonkiga gitarrmodell Jaguar. Ni som har 50   000 kronor över kan ju slå till på en begagnad, övriga kan lyssna in sig på soundet i Wim Wenders Himmel över Berlin (1987) där Rowland S. Howard (1959–2009) står och gnider på sitt benvita exemplar i en fin scen. Fantastisk gitarrist, bra film. Finns på dvd.

POESI Gunnar Harding ger ut sin tjugonde diktsamling och är bättre än någonsin förr. Förskräcks inte av att han den här gången odlar ett lite mörkare spår och skriver om sådant som skilsmässa och ensamhet, för här finns rader som bör kunna tvinga även den mest poesifientliga läsare på knä: ”Så mycket vi hade kunnat tala om / ifall vi inte hade älskat varandra.”

Inga-Lina Lindqvist:

ROMAN Scientologirörelsen fiktionaliseras i Mariette Lindsteins rafflande Sekten på Dimön (Mörkerdottirs förlag). Sektens enahanda vardag behöver uppenbarligen romanens form – de dokumentära skildringarna jag läst har inte engagerat lika mycket som denna proffsigt hopsnickrade thriller. Nagelbitning garanteras.

ROMAN Visserligen kom Michail Sjuskins Venushår (övers Elin Parkman) ut redan förra året, men den är fortfarande en av de bästa sämst uppmärksammade på länge. Ett tegelstenstungt mästerverk vars krävande form gömmer sällsamma litterära belöningar – den perfekta julklappen för den kräsne läsaren.

BARNBOK Solja Krapu-Kallio/ Sara Gimbergssons Vad drömde du om? (Mirando) är en drömsk högläsningsbok, skirt illustrerad och färgstark i språket. På en resa i ett barns undermedvetna flätas världar samman. Rim och reson existerar sida vid sida och kivas ibland. Originellt och oemotståndligt. Som en smällkaramell.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.