Sverige ut ur Irak!

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-17

ÅSA LINDERBORG och ERIK WIJK framför ett krav, fem år efter USA:s invasion

Åsa Linderborg och Erik Wijk.

?I Irakkriget befinner sig Sverige i främsta frontlinjen. Den till hälften Boforstillverkade precisionsgranaten Excalibur är en önskedröm för det amerikanska artilleriet. När andra granater har en felmarginal på uppemot 200 meter har svenska uppfinnarsnillen försett Excalibur med gps-styrning som gör den exakt.

”Aldrig i min vildaste fantasi kunde jag vänta mig att två granater på rad kunde gå genom taket in i ett hus med den verkan vi behövde för att förstöra det målet”, säger en bataljonschef till militärtidningen Inside Defence efter en attack i maj 2007 då vapnet användes för första gången.

Svenska staten har stöttat utvecklingen av Excalibur med 600 miljoner men ännu har granaten bara använts av USA – i Irak. Malmö-företaget Aimpoints order på 163 000 lasersikten är en annan ny succé. Sedan anfallskriget 2003 har de amerikanska ockupanterna haft svensktillverkade vapen som standardutrustning: granatgeväret Carl Gustaf, pansarskottet AT4, Saab Barracudas kamouflagesystem, Hägglunds bandvagnar etcetera.

Irakkriget börjar bli det bortglömda kriget. Man säger att det lugnat sig – Carl Bildt talar i sin årskrönika om ett ”bättre säkerhetsläge i Irak, något som jag själv kunde bevittna vid mitt besök i Bagdad” – och det stämmer att de amerikanska förlustsiffrorna sjönk något under vintermånaderna men bara en förhärdad cyniker kan slå sig till ro med att gästande diplomater känner sig tryggare. Bildt lobbade aktivt för kriget. Som Mikael Nyberg har påpekat ( Aftonbladet 27 okt -06), var Bildt ordförande för Committee for the Liberation of Iraq som hösten 2002 sålde in kriget till vacklande europeiska statsmän och journalister. Initiativtagare till organisationen – som bland sina medlemmar räknade folk från underrättelsetjänsten, militärindustrin och politiker som John McCain – var Vita huset.

Den amerikanska offensiven pågår för fullt, med intensiva bombningar av irakiska städer och byar. Ockupationen och söndringen den orsakat eller förstärkt är ett dödligt hot mot civila överallt. Oberoende vetenskapliga undersökningar pekar på runt en miljon dödade irakier sedan invasionen. Fyra miljoner irakier är på flykt, fyra miljoner svälter och 40 procent saknar rent vatten – enligt FN. Amerikanska förlustsiffran passerar i dagarna 4 000, med 2007 som det värsta året. Vi frågar oss för vem läget är säkert.

Den amerikanske nobelpristagaren och förre världsbankschefen, Joseph Stieglitz, har räknat ut att kriget kostat bara USA omkring 3 000 miljarder dollar och omvärlden ungefär lika mycket – vilket motsvarar sjukvård för en miljard barn under ett år. Man behöver alltså inte ens bry sig om irakierna för att inse vilken katastrof kriget är – för alla

De enda som tjänar på ockupationen är de som tar hem kontrakten för krigföringen och säkerheten. Storföretag som amerikanska Haliburton. Och svenska leverantörer med Saab-gruppen i spetsen.

Sveriges förbud mot vapenexport till krigförande länder är ett tragiskt skämt. De fem åren före kriget sålde vi för 2,2 miljarder kronor till USA. De fem senaste åren för 5,3 miljarder.

Oberoende av politisk åskådning eller religion, och alldeles oavsett om man vill inbilla sig att våldet där borta ytterst beror på någon muslimsk blodtörst, kan ingen som ser sig som demokrat och humanist acceptera att svenska vapen och svensk spetsteknologi ska bidra till blodbadet.

Det finns ett krav som kan ena alla krigsmotståndare: Inga svenska vapen till Irakkriget!

Åsa Linderborg
Erik Wijk

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.