Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Så krossades byn av arbetslösheten

Samhällets sönderfall ger extremhögern medvind visar pionjärstudie

SAKPROSA Det ambitiösa Arkiv förlag som publicerar moderna samhällsvetenskapliga klassiker ger nu ut pionjärstudien De arbetslösa i Marienthal från 1933, ett slags aktionsforskning eller sociografi genomförd av de radikala forskarna Marie Jahoda, Hans Zeisel och Paul F Lazarfeld, alla närstående austromarxismen.

I den lilla österrikiska byn Marienthal blev textilindustrin nerlagd 1929 och i princip alla blev arbetslösa. Forskarna lever periodvis i byn, för samtal, noterar hur de tidigare starkt klassmedvetna och politiserade medborgarna bryts ned, resignerar och försjunker i apati. Männens dagböcker berättar om en närmast total passivisering: det politiska intresset försvinner, tidningsläsning upphör, lånen på biblioteken avtar drastiskt. Kvinnornas vardag är slitsam: matlagning, lagning och lappning av kläder, kamp för att hålla ordning i hemmet, skydd av barnen. Barnen förväntningar på livet sjunker. På sin höjd ser de fram mot ett hantverksarbete och till jul önskar de sig presenter oändligt mycket billigare än barnen i grannbyn.

Misären i Marienthal driver inte fram något socialt uppror. Utan arbete försvinner den sociala identiteten, det politiska varat, den kollektiva gemenskapen. Slutsatserna i den 80-åriga studien är i huvudsak giltiga i dagens Europa. Ett politiskt hot skymtar: Samtidigt som boken publicerades grep diktatorerna Dolllfuss och Hitler makten i Österrike och Tyskland. De tre forskarna drevs i exil och Marie Jahoda kastades i fängelse.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.