Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Rör inte vår yttrandefrihet

Fundamentet för vår moderna demokrati fyller snart 250 år

Madeleine Leijonhufvud

”Balansera”.

Det är ju ett ord som låter väldigt klokt och förnuftigt.

Pensionerade professorn i juridik, Madeleine Leijonhufvud, skriver i gårdagens Svenska Dagbladet att svensk yttrandefrihet måste ”balanseras”.

Hennes argument är att en tonåring som kallar någon ”hora” i sociala medier kan dömas till stora böter - men när media publicerar ett foto på den berömda enkronan med texten ”Vår horkarl till kung” leder det inte till någon påföljd. Inte heller straffas medierna när de publicerade Elisabet Ohlson-Wallins foto där drottning Silvia försöker skrubba bort ett hakkors från golvet.

Svensk yttrandefrihet är alltså för stor i förhållande till det lidande huset Bernadotte utsätts för när konstnärer och media driver med deras bisarra, självförvållade skandaler.

Leijonhufvud skriver att yttrandefriheten har ”en närmast fundamentalistiskt stark ställning i förhållande till andra intressen” i Sverige. Och det kan inte fortgå.

”Balansera” betyder i professorns vokabulär helt enkelt ”begränsa”.

Om dryga två år fyller den första svenska tryckfrihetsförordningen 250 år. Ett av Sveriges stora bidrag till mänskligheten. Den har fått kämpa för att överleva, bland annat under Aftonbladets barndom då den förste Bernadotten Karl XIV Johan försökte stoppa all form av medial kritik mot honom.

I dag är den ett fundament för vår moderna demokrati.

Kalla det ”fundamentalistiskt” om du vill, kära pensionerade professorn, men det vore en skam om vi lät populistiska argument som dina beskära den.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.