Provocerande val av Anna Lindh-pristagare

Åsa Linderborg: Albright tycker Irakkriget var värt en halv miljon döda barn

Årets Anna Lindh-pris går till USA:s tidigare utrikesminister Madeleine Albright.

1996 var Albright USA:s FN-ambassadör och ansvarade bland annat för sanktionerna mot Irak som kostade miljonoffer. I 60 Minutes (12 maj 1996) intervjuades hon av journalisten Lesley Stahl, som konstaterar att en halv miljon irakiska barn dött av sanktionerna, vilket är fler än de barn som dog i Hiroshima. Hon frågar om det var värt priset. Albright svarar: "Jag tycker att valet är mycket svårt, men priset – vi tycker att det är värt priset.

Till Albrights CV kan även tilläggas att hon inte gjorde nåt för att stoppa folkmordet i Rwanda. Det är ett exempel på USA:s konsekventa utrikespolitik; i Rwanda fanns inget att vinna, varken strategiskt eller värdemässigt i form av råvaror etc.

Utnämningen av Albright provocerar, men är också en kongenial illustration av Sveriges nya utrikespolitik.

Anna Lindh var en politiker som bröt med arvet från Palme och Östen Undén. Det beror inte på Lindh som person. Det har med större processer att göra såsom medlemskapet i EU och den allmänna högergiren inom socialdemokraterna. Men bara för att Anna Lindh fick en tragisk död, ska vi inte göra henne till nån hon inte var. Mikael Wiehe skrev om det insiktsfullt här i Aftonbladet Kultur i somras, när han förklarade varför han inte vill att hans "Sång till modet" ska spelas på minneshögtiden i morgon onsdag, där priset delas ut.

Albright själv kan inte vara med under prisceremonin, mer än via videolänk.  Men på plats finns Jack Straw, som var utrikesminister under Tony Blair med ansvar för ockupationen av Irak 2003. Med finns även Carl Bildt, som var lobbyist i Kommittén för Iraks befrielse, som hade till uppgift att sälja in kriget till ett skeptiskt Europa.

Idel ädel bushoisie.

I styrelsen för Anna Lindhs Minnesfond sitter bland andra Mona Sahlin och Liza Marklund. Fonden säger, via Katherine Angelo Lindqvist, att styrelsen i år "ville ha en världslig ledare och någon som har inspirerat kvinnor".

Och visst är Madeleine Albright en stark kvinna. Lite väl stark, skulle nog de irakiska barnen ha sagt om de fortfarande kunde tala.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.