Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Tony Blair helt hopplös som medlare

Åstadkommer ingenting men blir bara rikare och rikare

Tony Blair.

När hörde någon talas om Tony Blair senast? Han blev varken ordförande i EU eller chef för Världsbanken sedan han lämnat premiärministerposten 2007. Han fick nöja sig med att bli representant för Kvartetten, det vill säga FN, EU, USA och Ryssland, som bildades 2002 för att främja en fredslösning mellan Israel och Palestina.

Vad har då Blair åstadkommit under sin tid som Kvartettenrepresentant? Praktiskt taget ingenting, enligt Jonathan Cook i Journal of Palestine Studies (nr 2/2013). Till skillnad från sin företrädare, förre Världsbankschefen James Wolfensohn som arbetade heltid, kommer Blair bara två dagar i månaden till Kvartettens kontor i östra Jerusalem. Vad gör han annars? Enligt Cook jobbar Blair tillsammans med investmentbanken J P Morgan för att ”fylla sina egna fickor”. Hans inkomster har mångdubblats och var 2012 uppe i 20 miljoner pund om året (cirka 200 miljoner svenska kronor).

När Blair någon gång ägnar sig åt medlaruppdraget ”avviker han aldrig från USA:s och Israels ståndpunkter”. Han har inte försökt stoppa byggandet av nya israeliska bosättningar, inte heller reagerat mot att Israel håller på att annektera 62 procent av Västbanken.

Blairs missbruk av uppdraget för privat vinning har lett till kritik av så vitt skilda personer som Zbigniew Brzezinski och Desmond Tutu. Vad har palestinierna gjort för ont för att drabbas av en sådan ”medlare”?