Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

USA:s övervakning hotar våra rättigheter

Snowdens avslöjande ger perspektiv

Jag är inte förvånad över att Google, Facebook, Apple, Microsoft, Skype och Yahoo har gett amerikanska myndigheter full insyn på sina servrar. Jag är förvånad över att nån avslöjar det. Edward Snowden, 29 år, har offrat allt för att få i gång en diskussion om hur amerikanska regeringen i hemlighet byggt upp en ”övervakningsmaskin” som hotar våra grundläggande rättigheter.

Övervakningsmaskinen äter oss alla. Svenska statliga verk, myndigheter, universitet och folkvalda - alla skickar sin post via USA. Hälften av Sveriges journalister - Bonniers och Schibsted - är fast i det amerikanska nätet.

Aftonbladets publisher Jan Helin säger att Google är säkrast av de alternativ som finns, men att extremt känsligt material bör hanteras på annat sätt. Frågan är bara hur många journalister som har tid att arbeta så i stunden; källorna finns ofta på Facebook. Google kan ge ett mediehus hur många sekretessförsäkringar som helst - de är inte värda vatten om den amerikanska regeringen beslutat sig för att avlyssna/avläsa trafiken.

Snowden befinner sig i Hong Kong, vilket ger perspektiv. Kina anklagas - med rätta - för nätcensur. I västvärlden (om den geografiska beteckningen alls funkar längre) är det demokratiska problemet det motsatta: man uppmanar folk att använda internet just för att kunna övervaka dem. 1984 var en dystopi om ett kommunistiskt storebrorsamhälle. I dag kan man läsa boken som ett förebådande om vad som händer när kapitalet tar till vapen. 

Snowden tänker söka asyl på Island. För 40 år sen skulle han vänt sig till Sverige. Under Vietnamkriget fick 437 amerikanska desertörer asyl här. Det skulle aldrig ske i dag.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.