Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Solen Bildt har inga fläckar

Har aldrig personligen erkänt misstag

Har alltid rätt Carl Bildt har personligen aldrig bett om ursäkt eller medgett att han har haft fel.

Carl Bildt brukar meddela sig till omvärlden genom att gödsla meningslösheter via Twitter, ofta formulerade i nåt plan högt ovan molnen. Som vore han Kejsaren av Solen.

Ibland stiger han ner och skänker folket lite strålglans. Melodifestivalen, Grammisgalan och nu Ring P1.

Han ringer för att lägga saker till rätta angående det där uttalandet om kärnvapen som nästan alla andra ställt sig bakom, men inte han. Ekot, menar han, gör en stor sak av en skitsak.

Att programledaren Alexandra Pascalidou först blir överraskat glad över sånt finbesök, förstår man. Likaså att hon inte vet vilka frågor hon ska ställa till utrikesministern, eftersom hon är fullständigt oförberedd. Hon är hans gisslan, samtidigt som hon vet att kollegorna på Eko-redaktionen hoppar av ilska. De har jagat Bildt i flera dagar, men han har, som alltid varit oåtkomlig. Så dyker han upp, som gubben i lådan i ett sammanhang där han omöjligt kan bli konfronterad.

"Solen lyser!" säger han. Samtalet är över.

Det är lite Putin över Bildt. Krångliga journalister bemöts med tystnad eller arrogans, men en gång om året showar han loss med folket i en frågestund.

Nu har Bildts pressekreterare bett om ursäkt, hon tar också på sig ansvaret för att Bildt aldrig hade tid att besvara Ekots frågor. Bildt själv har aldrig nån gång erkänt att han gjort fel och han gör det inte nu heller. Där han sitter, har solen inga fläckar.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.