Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

”Min pappa var pedofil”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Publicerad 2013-02-18

Dotterns avslöjande om sexövergreppen fortsätter skaka Tyskland

Tyskland skakas av en skandal. Nyligen publicerade Klaus Kinskis äldsta dotter Pola boken Kindermund, i vilken hon berättar hur fadern utsatte henne för sexuella övergrepp under femton års tid.

Klaus Kinski (1926-91) var en av efterkrigstidens verkligt stora skådespelare, mest känd som energisk excentriker i många av regisören Werner Herzogs filmer. För dottern Pola var Kinski lika skräckinjagande i hemmet som på filmduken. Uppgifterna har bekräftats av den yngre systern Nastassja och allmänt verkar ingen se någon anledning att ifrågasätta anklagelserna.

Kölvattnet fylls nu av efterkloka kommentarer: Vi borde ha begripit, ja anade rent av, att geniet var galet. Förklaringen till Kinskis handlingar fanns helt visst i honom själv.

För att förstå varför alla teg, tydliga indicier till trots, måste man dock försöka få fatt i tidsandan.

Kinski är inte den enda ur 1960- och 70-talens upproriska konstnärskretsar som anklagats eller avslöjats som sexualförbrytare. För att utmana det småborgerliga familjelivet förordades en ny sexualmoral baserad på frihet och samtycke. Allt var ok så länge alla inblandande var införstådda. Maktförhållandet mellan vuxna och barn valde dock vissa att blunda för. I den radikala rörelsens tidningar publicerades predikningar för praktiserad pedofili.

Visst handlade det om en högljudd minoritet och sexuellt utnyttjande av barn uppfanns inte 1968. Likväl skapades och upprätthölls ett klimat där förövare kunde posera som frihetsapostlar. Att nu peka finger är inte nog för att bli kvitt det ansvaret.

Fredrik Persson-Lahusen