Forskare: Sjukt farligt med ekonomisk ojämlikhet

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2012-09-17 | Publicerad 2012-09-14

Sjuka fattiga sjukare än sjuka rika

Vänstern har fått en oväntad allierad i kampen mot ekonomisk ojämlikhet: vetenskapspressen.

I sommar kunde man läsa en specialrapport om ”The age of inequality” in brittiska vetenskapstidskriften New Scientist, som annars mest skriver om mörk materia, växthuseffekten och cellbiologi. Nu får vi läsa om effekterna på människor som lever i samhällen där de rikaste procenten äger över hälften av alla tillgångar. (Eller som i USA, där en procent av befolkningen sitter på 40% av landets rikedom.)

För den som är kritisk mot ojämlikhet i samhället är resultaten knappast chockerande.

Forskaren Deborah Rogers skriver om en jämlikhets-studie hennes team gjort vid Stanford University. Resultatet var: ojämn distribution av resurser gör grupper instabila. Det ökar dessutom chanserna för gruppen bli utrotad rejält.

NS-redaktören Liz Else skriver om hur stress, som bildar ett slags gift i kroppen, håller på att fysiskt bryta ner den fattigare delen av befolkningen. Forskningen visar ett tydligt samband: Ju större ekonomisk ojämlikhet i samhället, desto större ojämlikhet i hälsa.

Men blir man lyckligare av pengar? Svaret är nej, enligt Michael I Norton, professor i företagsadministration vid Harvard Business School. I alla fall inte efter att de fått sina grundläggande behov tillfredsställda. Snarare än glädje handlar suget efter pengar om irritation över att se andra tjäna mer.

Dock medger Norton att det finns ett vetenskapligt belagt sätt att bli lycklig av pengar, även efter att man fått råd med det basala.

Att ge bort dem.

Kanske blir framtidens storsäljare böcker som ”Medkänsla nu” och ”Generös-boost”.

Jag längtar.

Ida Therén

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.