Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Idioterna Beavis och Butt-head är tillbaka

Gör comeback i tv efter 15 år

”Beavis och Butt-head” – tillbaka i MTV-rutan i kväll. Foto: MTV

När Beavis and Butt-head dök upp på MTV våren 1993 så blev den ironiska generationen blixtförälskad.

Två white trash-idioter i urtvättade hårdrockströjor som tillbringade dagarna med att titta på MTV-videos och med jämna mellanrum utbrista ”eerrrh …” alternativt ”this sucks”.

Slackergenerationen hade plötsligt någon de kunde identifiera sig med. Kanske var det inte riktigt vad skaparen Mike Judge hade hoppats på. Han har aldrig dolt sitt förakt för genuin dumhet.

I Idiocracy (2006) visade han vad som skulle hända om Beavis och Butt-head-människorna tog över världen. Filmen är en darwinistisk dystopi om hur den bildade medelklassen skaffar allt färre barn och världen till slut enbart befolkas av stenkorkade rednecks. Den börjar bra, men är tyvärr en ganska trist film.

Sedan dess har Judge kommit ut som konservativ populist.

Efter den minst lika trista serien King of the Hill (1997–2010) gjorde han The Goode family (2009) – en parodi på en miljömedveten vänsterfamilj som kämpar hårt för att vara politiskt korrekta. Men ingen skrattade åt skämten om att det är fånigt att säga ”afro-american” och handla organiskt och den fick läggas ner efter bara en säsong.

I kväll (söndag) gör Beavis och Butt-head comeback på MTV Europa. Eftersom musikvideos blivit allt mer sällsynta så har de börjat häckla dokusåpor i stället. De är ju typ … eerrh … korkade.

Och nej, det är inte lika roligt som förra gången, men Mike Judge verkar i alla fall ha fattat att han aldrig blir bättre än det dummaste han gjort.