Vi vill inte krympa välfärdsstaten

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2011-11-08 | Publicerad 2011-11-03

Författarna till boken "En ny socialdemokrati" svarar Ann Charlott Altstadt

Aftonbladet 29 oktober

REPLIK Ann Charlotte Altstadt artikel (Aftonbladet 29 okt) om högerns historierevisionism har till stora delar udden riktad mot personer på vänsterkanten. Bland annat refererar hon till den 20 år gamla boken En ny socialdemokrati. I denna påstås vi ha argumenterat för att ”krympa välfärdsstaten”. Detta är inte korrekt.

Där finns inga resonemang om sänkta skattesatser eller försämrade socialförsäkringssystem. Eller kritik mot omfördelningspolitiken. Tvärtom. Vad vi däremot diskuterade var olika sätt att organisera den offentliga välfärden och förankra den bättre bland medborgarna.

Exempelvis i form av självförvaltning och brukarmedverkan och att inom ramen för en offentlig finansiering ge ökat utrymme för folkrörelser, kooperativ och andra nonprofitorganisationer. Dessvärre blev det inte så. I stället fick vi vinstdrivande företag och marknadsmodeller. Det är bara att beklaga att det alternativ vi argumenterade för inte prövades.

Det finns en spänning mellan stats- och folkrörelsesocialister. Om Altstadt är en företrädare för det förra perspektivet ville vi lyfta fram det senare. Demokratin organiseras inte bara av staten utan bärs också upp av kommuner och landsting och av demokratiska organisationer i det civila samhället.

I dag ser utmaningarna annorlunda ut. På många områden behöver statens roll stärkas och de modeller som etablerats i den offentliga sektorn ses över. Men för att framgångsrikt kunna förändra och förbättra samhället krävs ett bredare perspektiv. Därvidlag är ansatserna i ”En ny socialdemokrati” fortfarande relevanta.

För vänstern i allmänhet och socialdemokraterna i synnerhet är i ett mycket besvärligt läge. Den saknar i dag ett sammanhållet politiskt alternativ, kompassen snurrar och analysen är ofta skral. Moderaternas historierevisionism är skamlös och upprörande.

Men låt oss inte underskatta högerns förmåga att ge orden och historien en ny valör. Något vi sett många exempel på de senaste åren. Särskilt som många vänsterdebattörer mest ägnar sig att angripa varandra.

Håkan A Bengtsson

Stefan Edman

Helle Klein

Lennart Weiss

Tomas Wennström

,

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.