Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Lussekatter med kesella

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-27

104 kcal per portion

12% protein

17% fett

71% kolhydrater

0% alkohol

Tillagningstid: 1 timme och 20 minuter

Antal portioner: 25

Det här behöver du:

50 gram margarin

2,5 dl mellanmjölk

0,5 paket jäst

0,5 pkt saffran

1 tsk kardemumma

0,5 dl socker

1 krm salt

0,5 dl kesella 1 % fett

8 dl vetemjöl ev något mer

1 st uppvispat ägg

1 dl russin

Så här gör du:

Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli fingervarm. Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av degvätskan och rör så att jästen löser sig. Rör ner resten av degvätskan, saffran, kardemumma, socker, salt, kesella och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg.

Låt degen jäsa i 30 minuter. Dela degen i 25 bitar och forma lussekatter. Tryck ner russinen, det är viktigt att man trycker ner russinen ordentligt annars blir de som ballonger och smakar inte gott. Lägg lussekatterna på ett bakplåtspapper. Låt dem jäsa i 30 minuter. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg. Grädda i 225 grader i ca 8 minuter.

Källa: Kristina Eriksson