Alla recept är för 4 portioner
Couscous med pesto, lime och spenat
1 portion = 445 kcal
Du behöver:
3 dl couscous
50 gram pesto (50 g= 1/2 dl)
1 msk färskpressad limejuice
100 gram spenat
Stekta grönsaker:
200 gram aubergine i tärningar
200 gram cocktailtomater i halvor
2 paprikor i bitar
1 msk olivolja
75 gram fetaost, 16 % fett, gärna marinerade
4 skivor grovt lantbröd
Gör så här:
Börja med grönsakerna.Bred ut grönsakerna i en smord långpanna. Ringla över olivolja. Stek i 225 grader i 30 minuter. Koka couscousen. Rör ner pesto, lime och färsk spenat. Servera couscousen med grönsaker, fetaost samt grovt lantbröd.
Nudel- och kräftstjärtssallad
1 portion = 450 kcal
Du behöver:
250 gram äggnudlar
400 gram honungsmelon i tärningar
50 gram fint skuren salladslök
100 gram blandad sallad
2 burkar kräftstjärtar i lag
Citron och ingefäradressing:
3 dl Turkisk yoghurt
1,5 msk fint rivet citronskal
1 msk fint riven ingefära
Salt och peppar
Gör så här:
Koka nudlarna, skölj och låt dem svalna. Blanda yoghurt, citronskal, ingefära, salt och peppar till en sås. Blanda såsen med nudlarna. Tillsätt melon, salladslök, sallad och avrunna kräftstjärtar.
Het Biff stroganoff
1 portion = 578 kcal
Du behöver:
500 gram strimlad biff (av nöt)
100 gram finhackad gul lök
100 gram champinjoner i skivor
2 msk margarin, ev mjölkfritt
2 msk tomatpuré
2 msk senap
1,5 msk vetemjöl
2 dl vatten
1/2 buljongtärning
0,5 tsk sambal oelek
1 dl gräddfil, ev låglaktosgräddfil (valio)
Salt och peppar
2,5 dl jasmineris
200 gram grönsaksblandning, ärter majs paprika
Gör så här:
Stek biff, lök och champinjoner i margarin en teflonpanna. Salta och peppra. Stek lite i taget och lägg sedan över det stekta i en gryta. Tillsätt tomatpuré, senap och vetemjöl. Rör om så att allt blandar sig. Vispa ur stekpannan med vatten och buljongtärning. Tillsätt buljongen till köttet. Rör och låt Stroganoffen koka i 5 minuter. Smaka av med sambal och ev mer salt och peppar. Rör till sist ner gräddfilen. Servera med kokt ris och grönsaksblandning som fått koka med de sista 5 minutrarna.
Kyckling- och majssoppa
1 portion=580 kalorier
Du behöver:
100 gram finhackad gul lök
2 klyftor vitlök, pressade
2 röda paprikor i bitar
2 msk olivolja
400 gram kycklingfilé i bitar
1 l vatten
2 hönsbuljongtärningar
250 gram pasta tex gnocchi ,ev glutenfria
3 dl konserverade eller frysta majskorn
2 dl crème fraiche tomat & basilika
15 blad färsk basilika
25 gram parmesan i bit (tex Grana padano)
Gör så här:
Fräs gul lök, vitlök och paprikabitar i hälften av oljan i en stor kastrull. Dra kastrullen från värmen. Stek kycklingen i resten av oljan i en stekpanna. Kycklingköttet behöver inte vara genomstekt. Salta och peppra. Tillsätt vatten och buljongtärningar till kastrullen. Låt soppan koka upp och tillsätt därefter pastan. Koka soppan i 5 minuter och tillsätt kyckling, majs och creme fraiche. Låt soppan koka i ytterligare 5 minuter. Servera kycklingsoppan med färska basilikablad och riven parmesanost.
Laxfilé under ädelosttäcke med balsamgrönsaker
1 portion=513 kalorier
Du behöver:
400 gram laxfilé
100 gram ädelost
100 gram finhackad gul lök
1 fänkål i tunna skivor
300 gram squash i tunna skivor
2 morötter i slantar
1 röd paprika i bitar
1 msk olivolja
Salt och peppar
3 msk balsamvinäger
800 gram potatis
Gör så här:
Lägg fisken i en smord ugnsfast form. Skär osten i tunna skivor och lägg dem ovanpå fisken. Fräs löken i olja i en stekpanna. Rör ner fänkål, squash, morötter och paprika och låt det fräsa med i några minuter. Salta och peppra. Slå på vinäger. Lägg grönsakerna runt om fisken. Stek i 225 grader i ca 12-15 minuter.
Servera med kokt potatis.