Lyxig och smal trerättersmeny
Uppdaterad 2018-12-30 | Publicerad 2010-02-25
Det är helg! Så varför inte lyxa till med något riktigt gott till helgmiddag? Varsågod, låt dig inspireras av en riktig festmeny – på smalt vis!
Till förrätt
Fikonsallad med chutneydressing
Tillagningstid 15 minuter 1 portion = 215 kcal
Ingredienser (4 port)
4 st färska fikon i skivor
2 st kiwi i skivor
2 st äpplen i skivor
100 gram ruccolasallad
2 msk solrosfrön
25 gram parmesanost i flagor
4 msk mangochutney
1 msk olivolja
1 msk pressad citron
salt och peppar
Gör så här:
Varva fikon, kiwi, äpple och ruccolasallad på fyra tallrikar. Strö på solrosfrön och parmesanost. Blanda ingredienserna till dressingen. Slå den över salladen.
Till varmrätt
Ugnsbakad lax med dillslungad potatis
Tillagningstid 30 minuter 1 portion = 509 kcal
Ingredienser (4 port)
400 gram filéad laxsida i portionsbitar
1 dl finhackade färska örter och salt
2 msk flagad mandel
1 kg potatis
1 msk smör el margarin, ev mjölkfritt
1 dl finklippt dill
150 gram blandad sallad
20 st rädisor
4 skivor grovt bröd, ev glutenfritt
pressad citron
Gör så här:
Lägg laxen i en smord ugnsfast form. Pressa över lite citron och lägg på finhackade färska örter. Salta. Ställ i ugnen, 225 grader i cirka tolv minuter. Strö på mandeln när det är några minuter kvar.?Skala och koka potatisen. Rör ner smör och dill. Servera fisk och potatis med blandad sallad, rädisor och bröd.
Till efterrätt
Citron- och marängbakelser
Tillagningstid 70 minuter 1 portion = 125 kcal
Ingredienser (8 port)
2 st äggvitor
0,75 dl socker
8 st aluminiumformar
4 st äggulor
0,75 dl socker
1 msk citronskal, några droppar pressad citron
1 dl kesella 10 %
2 st kiwi
8 st physalis
Gör så här:
Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt sockret och fortsätt att vispa till dess att smeten är blank. Pensla formarna med lite smält fett och klicka i smeten. Sätt ugnen på 250 grader. När du sätter in formarna – sänk temperaturen till 100 grader. Grädda i en timme. Blanda gulor, socker, citronskal och citronsaft i en tjockbottnad kastrull. Sjud på svag värme till det är en kräm. Låt kallna. Rör i kesellan. Fördela krämen på marängerna och toppa med skuren kiwi och physalis.