Smala recept
Uppdaterad 2011-08-19 | Publicerad 2009-10-02
- till helgens fikor
Helgen står för dörren, och vad passar inte bättre än något gott till kaffet? Vi bjuder på en smal bullvariant. För den som inte gillar kanel finns smalt recept på en katrinplommonbulle – och en choklad- och lingonmuffins. Mums!
Choklad och lingonmuffins
6 stycken stora – eller 12 små (1 muffins = 240 kcal)
Du behöver:
Antal portioner:
2 ägg
1 dl råsocker
1,5 dl vetemjöl
1 dl osötad musli, kanel & frukt (Axa)
1,5 tsk bakpulver
2 msk flytande margarin, ev mjölkfritt
0,5 dl mellanmjölk
1,5 dl frysta lingon
25 gram mörk choklad i stora bitar
Gör så här:
1. Vispa ägg och socker poröst. Blanda vetemjöl, musli och bakpulver i en djup tallrik. Tillsätt det torra samt margarin, mjölk och 1 dl lingon till äggsmeten. Rör så att det blir blandat. Häll upp smeten i 6 stora muffinsformar eller 12 vanliga. Jag brukar ha dubbla formar.
2. Lägg i en bit choklad i varje. Grädda muffinsen i 200 grader i cirka 15 minuter. Häll på resten av lingonen efter halva tiden.
Bullar med katrinplommon
25 stycken (1 bulle = 72 kcal)
Du behöver:
0,5 paket jäst
25 gram margarin, gärna flytande
2,5 dl mellanmjölk 1,5 % fett
0,5 dl socker
1 krm salt
1 tsk kardemumma
6 dl siktad dinkel (eller vanligt vetemjöl) ev mer
100 gram torkade katrinplommon, skurna i bitar
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Värm margarin och mjölk till 37 grader. Häll på lite av degvätskan på jästen. Rör med en trägaffel så att jästen löser sig. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Troligtvis behöver du tillsätta mer mjöl. Låt degen jäsa minst 30 minuter.
2. Kavla ut degen till en rektangulär platta. Fördela fint skurna plommonbitar på den översta halvan av degen. Vik över den nedre halvan av degen så att den täcker plommonen. Tryck till med handflatorna så plommonen fastnar i degen (plommonen är nu inpackade i degen). Skär degen i 25 långsmala remsor. Snurra/vrid remsorna och forma till knutar. Lägg bullarna på ett papper på en plåt.
3. Låt bullarna jäsa i 30 minuter. Grädda i 225 grader i cirka 10 minuter (bullarna ska inte penslas med ägg). Låt bullarna svalna under bakduk.
Gå ner i vikt snabbt och enkelt med