Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Grilla SMALT i helgen!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-17

Grillen perfekt för kalorijägaren

Mycket grillat blir det på sommaren…

När grillen åker fram finns det ypperliga tillfällen att äta fettsnålt. Välj magert kött, experimentera med grönsaker och exotiska frukter och undvik feta tillbehör så har du en middag som både är god och nyttig.

Asiatisk coleslaw – mumma till grillat!

Kyckling, fisk, grönsaker och frukt. Det är bara att välja och vraka bland alla nyttigheterna som kan träs på ett spett.

– Om man bara undviker feta såser och röror är grillfesten idealisk när man vill äta kalorisnålt, säger Josefine Jonasson, dietist på Viktklubb.se

Kyckling eller fläsk

Den som vill välja magert kött kan självklart satsa på kyckling och kalkon men också välja fläskfilé och fläskkotlett. Grillningen gör köttet magrare och det är perfekt att komplettera med frukt och grönsaker på spettet.

– Majskolvar, squash och aubergine är jättegott att grilla, säger Josefine Jonasson.

Hon tipsar också om att använda grillen till efterrätten: 

– Grillad banan med lite mörk choklad i är kalorisnål kalasmat.

Exotiska frukter

Viktklubbs motivationscoach Eva Fjärstedt rekommenderar spännande frukter på grillen.

– Exotiska frukter som mango och papaya är jättegoda att grilla samtidigt som matupplevelsen blir spännande. Det samma gäller alla typer av melon utom vattenmelon. Grillad honungsmelon är en delikatess!

Den mer svenskorienterade grillaren kan testa jordgubbar och päron och kommer antagligen inte att bli besviken.

Kaloriberäknade, smala recept hittar du på Viktklubb.se

Grillad ananas med limesirap

4 portioner

4 port ananas alltså en hel ananas

1 dl socker

1 dl vatten

75 gram lime alltså 1 lime, rivet skal och saft

0.5 l glass

Förbered en fin grillglöd.

Koka ihop socker och vatten till en simmig konsistens.

Tillsätt skal och saft från limen och tag av från värmen och låt det svalna.

Sila bort skalen.

Skär ananasen i klyftor på längden. Låt skalet och blasten vara kvar.

Grilla ananasen cirka fem minuter på varje sida.

Lägg upp på fat och ringla limesirap över.

Servera genast med glass.

Maria Carlqvist