Dukat för dessert!
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-10
3 somriga skönheter
Sommartider är efterrättstider. Viktklubb bjuder på tre smala recept att fresta familjen med.
Frukt med limoncellokräm
8 portioner (1 portion = 175 kcal)
Du behöver:
2 bananer, i skivor
1 l jordgubbar, i halvor
4 kiwi, i skivor
200 g vindruvor, i halvor
4 msk råsocker
1 äggula
1 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vaniljvisp, 12 % fett
2 msk limoncello
Gör så här:
1. Lägg all frukt på ett stort grillaluminiumark. Strö på råsocker. Vik ihop till ett paket. Lägg paketet direkt på glöden och grilla i cirka 20 minuter.
2. Vispa gula och strösocker vitt och poröst. Tillsätt vaniljsockret. Vispa vaniljvispen så att den blir tjock som grädde. Blanda äggula, vaniljvisp och till sist limoncello.
3. Servera den varma frukten med limoncellokräm.
Källa: Kristina Eriksson
Citroncrêpes med hallonsås
8 portioner (1 portion = 161 kcal)
Du behöver:
1 dl vetemjöl
2,5 dl mellanmjölk
2 ägg
Salt
2 msk margarin
2 äggulor
0,5 dl socker
1 dl kaffegrädde
1 msk finrivet citronskal
1 msk pressad citron
200 gr frysta hallon
1 msk vatten
2 msk florsocker
1 tsk florsocker till garnering
Gör så här:
1. Vispa mjöl och hälften av mjölken i en bunke. Tillsätt resten av mjölken, äggen och saltet. Vispa till en slät smet. Stek pannkakorna i margarinet i en stekpanna (gärna av teflon).
2. Fyllningen: Blanda gulor, socker och grädde i en kastrull. Sjud på låg värme samtidigt som du rör tills fyllningen tjocknat. Blanda i skal och saft. Låt svalna. Fyll pannkakorna med citronkrämen. Vik ihop till paket. Lägg i en smord form. Gratinera i 275 grader i 2–3 minuter.
3. Hallonsås: Kör hallon, vatten och socker i en matberedare. Servera crêpsen varma tillsammans med hallonsåsen. Sikta över lite florsocker.
Källa: Kristina Eriksson
Jordgubbsgazpacho
4 portioner (1 portion = 169 kcal)
Du behöver:
1,5 l jordgubbar, rensade och sköljda
4 dl Brämhults färskpressad apelsin-jordgubbsjuice
3 msk socker
3 msk färsk mynta, hackad
Is
Gör så här:
1. Kör jordgubbarna med sockret i matberedare till en puré.
2. Mixa jordgubbsmixen med juicen och myntan. Servera med is.
Källa: Liselotte Forslin