Fixa glassen själv
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-24
Svalka dig med gott samvete
Äntligen steker solen som det anstår juni. Glassdags med andra ord!
Hoppa över de värsta kaloribomberna och sväng ihop din egen dessert – lite roligare och mycket nyttigare.
Glass med 3 såser (4 port.)
1 portion = 225 kcal
Du behöver:
50 gram mjölkchoklad med apelsinkrokant
2 msk kaffegrädde
2 dl blåbär
2 tsk florsocker
2 dl frysta jordgubbar
200 gram glass
citronmeliss
Gör så här:
Blanda chokladbitar och kaffegrädde i en djup tallrik. Smält chokladen över vattenbad eller i en micro. Värm blåbär och florsocker i en liten kastrull alternativt i en skål i micron. Gör likadant med jordgubbarna. Forma 4 glasskulor. Servera såserna till.
Glass på bär och savoiardikex (4 port.)
1 portion = 143 kcal
Du behöver:
1.25 dl vaniljvisp 12 % fett
1 msk florsocker
1 dl hallon
1 dl blåbär
50 gram savoiardikex (sk ladyfingers)
Gör så här:
Blanda vaniljsås och florsocker i en bunke. Vispa med en elvisp tills vaniljsåsen är riktigt tjock. Kläd en 1 1/2 l sockerkaksform med plastfolie. Varva vaniljsås, bär och kex i formen. Stoppa in glassen i frysen i minst 4 timmar. Vid serveringen - skär längs kanterna på formen och lyft upp glassen med hjälp av plastfolien!
Gratinerade jordgubbar och glass (4 port.)
1 portion = 171 kcal
Du behöver:
0.5 l lättglass, ev laktosfri
0.5 l jordgubbar
2 st äggulor
1 msk socker
1.5 dl saft från en apelsin
Gör så här:
Lägg glassen i en ugnsfast form. Ställ in den i frysen igen, det är viktigt att glassen är ordentligt fryst. Skiva jordgubbarna. Vispa gulor och socker i en rostfri kastrull. Tillsätt apelsinsaften. Sjud såsen på svag värme samtidigt som du vispar kraftigt. Såsen ska bli som skum. Den får inte koka! Lägg jordgubbarna ovanpå glassen. Häll på såsen och gratinera i 250 grader tills såsen fått lite färg, ca 3-4 minuter. Ät och njut!
Recept av Kristina Eriksson