Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Sant eller falskt?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-14

Testa dig själv –
har du hälsokoll?

Många går omkring med olika missuppfattningar om vad som är nyttigt för dem och inte. Dags att slå hål på några av de vanligaste hälsomyterna. Testa dig själv – hur bra koll har du?

Vilka av dessa påståenden är sanna och vilka är falska?
1. Alla fetter är dåliga, och att följa en fettfattig diet är bästa sättet att gå ner i vikt. Sant eller falskt?
2. Mer tv-tittande är kopplat till mer övervikt. Sant eller falskt?
3. Att äta mycket fibrer minskar risken för hjärtsjukdomar. Sant eller falskt?
4. Fleromättat fett är den bästa typen av fett. Sant eller falskt?
5. Vegetarianer är aldrig överviktiga. Sant eller falskt?
6 Färska grönsaker är nyttigare än frusna. Sant eller falskt?
7 Om en vara är fettfri innehåller den färre kalorier. Sant eller falskt?
8. Att fasta i perioder är ett bra sätt att gå ner i vikt. Sant eller falskt?
9. Ägg har ett lågt innehåll av mättade fetter. Sant eller falskt?
10. Att äta och dricka kalla saker gör det lättare att gå ner i vikt. Sant eller falskt?

1. Alla fetter är dåliga, och att följa en fettfattig diet är bästa sättet att gå ner i vikt.

Falskt. Vi behöver fett bland annat för hormonfunktionen, för att kunna ta upp och transportera vitaminer och som energi. Däremot innehåller fett mer än dubbelt så många kalorier per gram som kolhydrater och proteiner, så för att hålla en kalorifattig diet kan man behöva skära ner på fettet.

2. Mycket tv-tittande är kopplat till mer övervikt.

Sant. Barn som tittar mycket på tv är ofta mindre aktiva och äter mer skräpmat.

3. Att äta mycket fibrer minskar risken för hjärtsjukdomar.

Sant. Fibrer minskar inte bara risken att drabbas av hjärtsjukdomar och cancer. Ett högre intag av fibrer gör fyller också våra magar och gör att vi känner oss mättare, utan att en massa extrakalorier. Mat med mycket fibrer, som frukt, grönsaker och fullkornsprodukter, är nämligen generellt kalorifattiga.

4. Fleromättat fett är den bästa typen av fett.

Falskt. Det finns nyttiga fleromättade fetter, bland annat omega 3, men hälsoexperter rapporterar att enkelomättade fetter från oliv- och rapsolja faktiskt är nyttigare. Ju mindre raffinerad oljan är, desto bättre. Ät så lite mättade fetter som möjligt och undvik transfetter.

5. Vegetarianer är aldrig överviktiga.

Falskt. Vegetarianer kan vara precis lika överviktiga som andra. Så länge du får i dig mer kalorier än du förbränner kommer överskottet att lagras som fett. Däremot har vegetarianer en fördel eftersom vegetarisk kost ofta är rik på fibrer men fattig på mättade fetter.

6. Färska grönsaker är nyttigare än frusna.

Falskt. Frysta grönsaker kan till och med vara nyttigare än färska. Allt beror på hur länge de färska har legat i affären och på hur länge du sedan väntar med att äta dem. Frysta grönsaker fryses ner när de är som mest näringsrika, medan det kan ta veckor för färska att transporteras och säljas.

7. Om en vara är fettfri innehåller den färre kalorier.

Falskt. Bara för att något är fettfritt behöver det inte vara kalorifritt. Läs noga på förpackningen. Ofta har man lagt till extra socker för att kompensera för förändringar i smak och konsistens.

8. Att fasta i perioder är ett bra sätt att gå ner i vikt.

Falskt. Människor som äter ofta men mindre portioner har större chans att lyckas med en viktminskning. Den som hoppar över måltider antar ofta att den då kan äta mer vid nästa måltid, men förbränningen kan ha minskat eftersom kroppen blivit inställd på svält. Den som fastar kan också förlora kontakten med sina hunger- och mättnadskänslor, vilket lätt leder till överätning.

9. Ägg har ett lågt innehåll av mättade fetter.

Sant. Ägg har oförtjänt dåligt rykte. Läkarna avrådde länge människor med för höga kolesterolvärden från att äta ägg. Men faktum är att det inte finns några upptäckter som visar att risken för hjärtsjukdomar ökar om friska personer äter ett ägg om dagen. Ägg har ett väldigt lågt innehåll av mättade fetter men är rika på vitamin B, D, E och A.

10. Att äta och dricka kalla saker gör det lättare att gå ner i vikt.

Falskt. Det här påståendet är lika sant som att det går att gå ned i vikt genom att smörja in låren med någon speciell kräm. Tyvärr, det funkar inte.

Källa: Ediets