Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Teodor, Teodora

Tacopaj – helgfavoriten!

Köttfärs- och tacopaj

Uppdaterad 2011-10-07 | Publicerad 2011-03-10

4 portioner

Du behöver:
50 gram margarin
2,5 dl vetemjöl eller ev glutenfri mjölmix
100 gram kokt kall potatis
0,5 dl vatten
Fyllning:
75 gram gul lök i fina bitar
400 gram mager nötfärs
1 msk margarin
1,5 dl salsa (på burk)
2 tsk mexikansk kryddblandning
2 dl majskorn
2 dl Mini fraiche
Apelsinkokta morötter:
400 gram morötter
0,5 dl koncentrerad apelsinjuice
0,5 dl vatten
Salt
Gör så här:
1. Pajdegen: Kör margarin, vetemjöl och potatis i en matberedare. Tillsätt vattnet och kör degen i ytterligare någon sekund. Tryck ut degen i en smord pajform. Se till så att degen är ända upp på kanten. Låt pajskalet vila kallt i 30 minuter.
2. Stek under tiden lök och köttfärs i margarin i en stekpanna. Rör ner salsa, mexikansk kryddblandning och majskorn. Låt blandningen koka ihop i några minuter.
3. Grädda pajskalet i 225 grader i 10 minuter.
4. Fyll pajskalet med köttfärsröran. Bred på minifraiche. Grädda pajen i ytterligare 15–20 minuter.
5. Koka morötter och lök knappt mjuka i apelsinjuice och vatten. Salta.

Paj med chicken à la king

4 portioner

Du behöver:
Pajskal:
2,5 dl vetemjöl
50 gram margarin
0,75 dl kesella, 1 % fett
Fyllning:
200 gram skivade champinjoner
1 röd paprika i tärningar
2 msk margarin
2 msk vetemjöl
3 dl hönsbuljong
400 gram kycklingkött från en grillad kyckling
0,5 dl kaffegrädde
1 äggula
Salt och peppar
Sallad:
100 gram riven isbergssallad
200 gram morötter i slantar
200 gram tomater i tärningar
1 äpple i klyftor
Gör så här:
1. Börja med pajskalet. Kör vetemjöl, margarin och kesella i en mixer till en deg. Kavla ut degen så att den är något större än pajformen. Täck pajformen med degen. Nagga. Låt pajformen stå kallt i 30 minuter. Grädda i 225 grader i 10 minuter.
2. Fräs champinjoner och paprika i margarin i en kastrull. Strö över vetemjöl och rör med en trägaffel. Späd stuvningen med buljong. Låt stuvningen koka i 5 minuter. Rör ner kycklingköttet. Blanda kaffegrädde och äggula i en kopp. Rör ner blandningen i stuvningen. Låt stuvningen koka upp en gång. Smaka av med salt och peppar.
3. Bred ut stuvningen i det varma pajskalet. Servera med en sallad gjord på isberg, morötter, tomater och äpple.

Fransk paj med potatis och palsternacka

4 portioner

Du behöver:
Pajdeg:
2 dl grahamsmjöl
3,5 dl vetemjöl ev mer mjöl
3 dl mellanmjölk 1,5 % fett
Fyllning:
500 gram potatis
300 gram palsternacka
75 gram parmesan i bit (Grana padano)
2 ägg
1 tsk stött rosmarin
Sallad:
100 gram sallad
1 apelsin i klyftor
200 gram Cocktailtomater i halvor
Gör så här:
1. Blanda mjöl och mjölk till en ganska lös deg. Eventuellt behövs det mer mjöl. Lägg undan lite av degen till locket. Smörj en ugnsfast ganska liten form (gärna av typen oval) med olja. Tryck ut degen i den smorda formen.
2. Koka potatisen och palsternackan. Häll bort vattnet och låt rotfrukterna kallna. Mosa rotfrukterna med en gaffel. Tillsätt riven ost, ägg, rosmarin, salt och peppar.
3. Lägg fyllningen i formen. Tryck ut en platta av den resterande degen. Lägg degen som ett lock. Grädda pajen i 225 grader i 30 minuter.
4. Servera pajen med en sallad gjord på salladsblad, apelsin och tomater.

Recept: Kristina Eriksson