Lusse light!
Uppdaterad 2018-12-13 | Publicerad 2008-12-12
Så bakar du smalare saffransbullar! – utan att tappa smak!
Visst kan du njuta av julhelgens smaker på ett smalare sätt.
Ett enkelt knep är att dra ned på fettet i lussekatterna, tipsar Viktklubb.se:s matexpert Kristina Eriksson.
Vanliga saffransbullar är lättare att göra light än pepparkakor – med den goda smaken i behåll. Till julen skulle det vara lyxigt, fett och gott i det gamla bondeköket och saffransbullar innehåller runt en tredjedel mer socker och smör än bullarna i de traditionella recepten.
– I modern tid kan vi anpassa proportionerna efter våra egna behov. Det går utmärkt att dra ned på både smöret och sockret och ändå få välsmakande saffransbullar, säger Kristina Eriksson.
– Om man gör deg på 30 g jäst kan man lugnt dra ner till 3/4 dl socker från de 1,5 deciliter som står i det traditionella receptet.
Sockermängden blir då också mindre än i det klassiska bullreceptet.
Smöret kan också ersättas med kesella för lättare saffransbullar.
Maria Carlqvist