Läskigt goda halloweensnacks
Uppdaterad 2018-10-17 | Publicerad 2008-10-30
… och de är smala också
Unna dig själv, din familj och alla utklädda barn något gott i helgen.
Här är recepten som gör att du stillar sötsuget – men som inte får din vikt att skena.
De här godsakerna kommer både du och barnen gilla.
Helgen är äntligen här.
Med den kommer tid för mys och det passar sig väl att unna sig något extra.
Den här helgen ger två tillfällen att unna sig något extra. Det är Halloween, den amerikanska högtiden där barn klär ut sig i spökkostymer som blir allt större i Sverige. Och den lugna Alla helgons dag – en stilla familjehögtid för att hedra de bortgångna.
På fredagen får du alltså tillfälle till bus och lek, och på lördagen finns tid för lugnt familjemys.
Viktklubb.se tipsar om två Halloweeninspirerade måltider – man måste ju äta riktig mat också – och sex härliga smaskigheter.
Snacksen funkar lika bra framför teven som att ge alla små utklädda barn som kommer och knackar på utklädda till monster.
Och med de här sötsakerna kommer alla vilja ha treats, och inga tricks!
Amerikanska Smores marsmallowsgrillade kex med choklad
Ingredienser
Antal portioner: 4
4 st Donna digestivekex med 2.5g fett
32 st mini-marshmallows
20 gram mörk choklad 70
Instruktioner
1. Sätt ugnen på 250°, grill.
2. Lägg ut kexen på en plåt.
3. Fördela marsmallowsen ovanpå.
4. Grovhacka eller hyvla chokladen grovt och strö över.
5. Grilla kexen under grillelementet cirka 1 minut tills marsmallowsen fått vacker färg och chokladen smält. Håll koll för marsmallowsen bränns snabbt.
Halloweenlasagne på pumpa
Antal portioner: 6
Ingredienser
500 gram färska lasagneplattor (Giovanni RANA) det går lika bra med torkade
1 kg pumpa
100 gram gul lök eller en stor gul lök
1 msk olivolja
1.5 dl sött vitt vin 13,5 %
2 st chorizo (SCAN) eller annan stark korv tunt skivad
4 msk vetemjöl
5 dl mellanmjölk 1,5 % fett
1 krm muskotnöt eller efter smak
1 krm salt eller efter smak
1 krm vitpeppar eller efter smak
100 gram ost 10 % fett riven
Instruktioner
Sätt ungen på 180 grader.
Skiva pumpan i lagom tjocka skivor, eller tärna om du föredrar det. Koka upp pumpan i lättsaltat vatten.
Bryn den hackade löken i olivolja och tillsätt vinet, blanda i korvbitarna.
Gör en bechamelsås genom att skaka ut mjölet i 1 dl mjölk, när det är klumpfritt kan du koka upp mjöl och mjölkblandingen och tillsätta resten av mjölken.
Låt pumpan rinna av och varva sedan lasagneplattor, korven och löken, pumpa och bechamelsås.
Toppa med riven ost och gratinera i ugnen (180 - 200 grader) i cirka 30 minuter.
Servera med riven morot.
Het pumpasoppa
Ingredienser
Antal portioner: 8
1.2 kg pumpa
150 gram gul lök eller 2 gula lökar
4 klyfta vitlök
1 tsk olivolja
1.2 l mellanmjölk 1,5 % fett
4 msk köttfond eller grönsaksfond eller 4 buljontärning
2 dl Mini fraiche
50 gram lime rivet skal och saft från 2 hela lime
2 st chilipeppar eller efter smak
30 gram färsk koriander
Instruktioner
Skala och tärna pumpan. Skala och hacka löken och vitlöken och fräs i oljan i en gryta.
Tillsätt pumpa, mjölk och fond eller buljongtärningar, låt koka ca 10 min tills pumpan är mjuk.
Dela chilifrukterna och kärna ur dem om du vill ha en mildare soppa, hacka i kärnorna om du vill ha den hetare.
Mixa soppan och rör i Mini fraichen, smaksätt med lime, chili och salt.
Låt soppan koka upp, servera med en klick gräddfil och färsk koriander
Chokladbollar
Ingredienser
Antal portioner: 12
3 msk kakaopulver
3 dl havregryn
3 msk socker
1 msk vaniljsocker
1 dl kesella (10%)
30 gram kaffe (1 msk = 15 g)
1 dl kokosflingor
Instruktioner
Blanda kakao, havregryn, socker, vaniljsocker, kesella och kaffe till en röra. Forma 12 bollar. Rulla dem i kokos. Ställ bollarna kallt tills det är dags att äta.
Chokladdoppad frukt
Ingredienser
Antal portioner: 12
200 gram vindruvor
1 st carambole i skivor
100 gram physalis
75 gram mörk choklad
Instruktioner
Skölj och ansa frukten. Smält chokladen över vattenbad. Doppa frukten i chokladen. Lägg frukten på bakplåtspapper.
Müsligodis
Ingredienser
Antal portioner: 12
100 gram mörk choklad
3 dl musli tex Eterna
Instruktioner
Smält chokladen över vattenbad. Blanda i musli och bred ut blandningen på ett bakplåtspapper. Garnera gärna med någon fruktdel från müslin till exempel torkad jordgubbe.
Rostade pumpakärnor
Ingredienser
Antal portioner: 10
100 gram torkade pumpafrön torkade eller färska från en pumpa
1 tsk salt
1 tsk chilipulver
1 tsk curry
Instruktioner
Skölj pumpkärnorna noga i vatten, är de torra lägg dem i blöt en stund innan. Lägg bakplåtspapper på en plåt och strö ut de fuktiga kärnorna på papperet.
Strö över salt och kryddor och rosta kärnorna i 175 grader ugn i 20-30 minuter, tills de är gyllene i färgen och genomtorra. Var noga med att de verkligen torkar, annars kan de bli dåliga inom några dagar, dessutom blir de sega och det är inte lika gott.
Låt dem svalna på plåten och förvara de kärnor du inte äter upp i en tättslutande burk.
Halloweenkaka på pumpa
Ingredienser
Antal portioner: 12
75 gram smör 80 % fett spara 25 g till glasyrkrämen
300 gram kesella kvarg 1 % fett spara 250 g till glasyrkrämen
2.5 dl socker
3 st ägg
250 gram pumpa riven
150 gram morot rivna på finaste delen på rivjärnet
3 dl vetemjöl siktas ner i smeten
2 tsk bakpulver rör ut i mjölet
3 tsk kanel rör ut i mjölet
1 dl florsocker till glasyrkrämen
1 tsk vaniljsocker (Dan Sukker) till glasyrkrämen
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och finriv pumpa och morötter. Rör 50 g smör, 50 g kesella och strösockret poröst. Rör ner äggen ett i taget, rör ner morötterna och pumpan i smeten.
Blanda mjöl, bakpulver och kanel och sikta ner det i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min.
Smält 25 gram smör till glasyrkrämen och låt det svalna. Blanda florsocker och vaniljsocker. Rör ner sockerblandningen och Kesellan i smöret och vaniljsocker och ställ krämen i kylen.
Stjälp upp kakan på ett galler och låt den kallna.
Bred ut glasyrkrämen över kakan när den svalnat och låt den stå i kylen till serveringen. Garnera med något iögonfallande, exempelvis strimlat apelsin- och citronskal.