Sunt och gott hela veckan
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-13
7 smalrecept som passar hela familjen
Matkreatör Kristina Eriksson bjuder på sju vardagsmiddagar. Hon vet hur man lagar sund och enkel mat, som går hem hos både stora och små.
Fler recept hittar du på Viktklubb.se.
MÅNDAG
Fiskpinnar i tunnbrödrulle
400 gram fiskpinnar
100 gram salladskål
200 gram morötter i stavar
250 gram cocktailtomater i halvor
150 gram gurka i stavar
2 dl matlagningsyoghurt, ev låglaktos matyoghurt
2 msk ajvar relish
2 tsk finrivet apelsinskal
0.5 tsk oregano
1 krm äppelcidervinäger
salt och peppar
240 gram mjukt tunnbröd
Stek fiskpinnarna i ugnen enligt anvisningen på paketet. Blanda matlagningsyoghurt, ajvar relish, apelsinskal, oregano samt salt och peppar till en sås. Fyll tunnbröden med fiskpinnar, grönsaker och sås.
TISDAG
Ugnspannkaka med äppelmos
1 förp magert bacon
1 msk margarin, gärna flytande
200 gram purjolök i fina ringar
1 st äpple i tärningar
4 st ägg
5 dl vetemjöl
1 l mellanmjölk 1,5 % fett
1 tsk salt
4 msk äppelmos
200 gram cocktailtomater
Skär baconet i bitar. Stek bacon i margarin i en stekpanna, lägg köttet åt sidan. Fräs purjolök och äpple så att det blir mjukt och lite glansigt. Lägg det stekta i en smord långpanna, 20x30 cm. Vispa ihop mjöl och hälften av mjölken till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken, äggen och salt. Häll smeten i långpannan. Grädda ugnspannkakan i 30-40 minuter i 200 grader.
Servera med äppelmos och cocktailtomater.
ONSDAG
Kassler på en kvart
100 gram gul lök i ganska stora bitar
1 msk margarin, ev mjölkfritt
400 gram kassler i strimlor
1.5 msk stark senap
3 msk sweet chilisås
2 dl matlagningsyoghurt
1 dl finhackad dill
100 gram isbergssallad i fina bitar
280 gram pasta
Stek löken i en stekpanna. Rör ner kassler, senap, sweet chilisås och matlagningsyoghurt. Låt allt bli varmt. Avsluta med att röra ner dill och isbergssallad. Servera kasslern med kokt pasta.
TORSDAG
Korv och currypanna
400 gram falukorv (11 % fett) i bitar
1 msk margarin
100 gram gul lök i klyftor
1 röd eller gul paprika i tärningar
2 tsk curry
1 äpple i tärningar
4 dl krossade tomater
240 gram kokta vita bönor
1 mango i tärningar
3 dl jasmineris
Stek korven i margarin i en stekpanna. Tillsätt lök och paprika. Strö på curry, rör lite och tillsätt därefter äpple och tomater. Låt currypannan koka ihop i någon minut. Avsluta med att röra ner vita bönor och mango. Servera rätten med kokt ris.
FREDAG
Grekiska köttbullar i tomatsås
Köttbullar:
1 skiva smulat halvgrovt formbröd
1 dl vatten
400 gram mager nötfärs
75 gram fetaost fett 16 %
50 gram skållad sötmandel, grovt hackad
2 klyftor vitlök, pressade
1 st ägg
1 tsk salt
1 tsk mynta
Tomatsås:
4 dl krossade tomater
1 st buljongtärning
2 tsk socker
280 gram pasta
Smula formbrödet i en bunke. Häll på vatten och låt brödet dra en stund. Rör ner färs, smulad fetaost, sötmandel, vitlök, ägg, salt och mynta. Forma till köttbullar. Tomatsåsen: Blanda tomater, buljongtärning och socker i en kastrull. Låt såsen koka i några minuter. Lägg i köttbullarna i tomatsåsen och låt dem koka tills de är färdiga, ca 5 minuter. Servera med kokt pasta.
LÖRDAG
Smarrig gnocchi och laxgratäng
600 gram färska gnocchi (obs, det måste vara färsk pasta)
bechamelsås:
2 msk margarin, gärna flytande
2 msk vetemjöl
5 dl mellanmjölk 1,5 % fett
200 gram gravad lax
200 gram gröna ärter
50 gram färsk babyspenat
25 gram parmesan i bit
0.5 dl ströbröd
Koka gnocchin enligt anvisningen på paketet. Smält margarinet till såsen. Strö på mjöl och rör med en trägaffel. Späd med mjölken. Låt såsen koka under omrörning i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Varva gnocchi, lax, ärtor och spenat i en smord ugnsfast form. Täck med såsen. Strö på riven ost och ströbröd. Gratinera i 225 grader i 10-15 minuter.
SÖNDAG
Indisk majssoppa
100 gram gul lök i stora bitar
1 msk olivolja
500 gram frysta majskorn
2 st grönsaksbuljongtärningar
1 l vatten
1 tsk vindalooh (indisk kryddpasta) ev mer
1 dl lättcreme fraiche
Varma myntasnittar:
8 skiva halvgrovt formbröd
1 dl KESO chili (Arla)
1 msk finhackad färsk mynta
Fräs löken i olja i en gryta. Tillsätt majskorn, buljongtärningar, vatten och vindalooh. Låt soppan koka i 5-10 minuter. Rör ner creme fraiche. Kör soppan slät med en mixerstav.
Blanda keso och mynta. Lägg en klick keso på 4 brödskivor. Lägg på de återstående brödskivorna som lock. Stek mackorna i ett våffeljärn (det behövs inget fett).
Servera soppan med snittarna.