3 smal- och smartrecept
3 smal- och smartrecept
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-05
Omega-3 är samlingsnamnet för de fettsyror som det finns gott om i fet fisk som lax och makrill.
Omega-3 ska bland annat vara bra för synen, blodfetterna, fettförbränningen och hyn. Så satsa på att få i dig fisk ett par gånger i veckan. Viktklubb.se:s matkreatör Kristina Eriksson har svängt ihop tre recept, laddade med Omega-3.
Lax med puylinssallad
1 portion = 433 kcal
4 portioner
400 gram lax, gärna Krav-märkt
200 gram puylinser
6 st mosade sardeller
0.5 st finhackad gul lök
300 gram tomater i tärningar
1 st avokado i kuber
1 msk färskpressad citronjuice
0.5 dl finhackad dill
0.5 dl persilja
salt
Stek laxen i en smord ugnsfast form i 150 grader, det tar ca 12 minuter. Koka puylinserna enligt anvisningen på paketet. Mosa sardellerna och rör ner dem i de varma linserna. Låt det svalna. Tillsätt lök, tomat och avokado. Smaka av med citron, dill, persilja och ev salt.
Strömming i balsammarinad
Tillagningstid 30 minuter
1 portion = 469 kcal
4 portioner
400 gram strömming
1 dl ströbröd
2 msk margarin
400 gram krossade tomater konserv med lag
1 msk socker
0.5 tsk salt
1 msk balsamvinäger
800 gram potatis
sallad:
100 gram blandad sallad
1 st äpple i tärningar
100 gram mango i tärningar, gärna fryst
Vänd strömmingsfiléerna i ströbröd. Stek fisken i margarin i en stekpanna. Blanda konserverade tomater med socker, balsamvinäger och salt i en bunke. Slå tomatblandningen över fisken. Stek i 225 grader i 10-15 minuter. Servera med kokt potatis och sallad gjord på salladsblad, äpple och mango.
Sardin, -och äggmacka
Tillagningstid 15 minuter
1 portion = 352 kcal
4 portioner
200 gram bröd med frön, 10 % fibrer
50 gram ruccola
250 gram keso 4 % fett
4 st kokta kalla ägg
2 burk sardiner i tomatsås
50 gram finhackad rödlök
Lägg brödskivorna på en skärbräda. Lägg på ruccola, keso, skivade ägg och sardiner. Toppa med finhackad rödlök.