Sova på jobbet kan kosta pengar
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-11-04
Se till så att du har koll!
Har du möjlighet att sova över på jobbet?
Det kan kosta dig tusentals kronor.
– Det kan vara en förmån som ska beskattas, säger Pia Blank Thörnroos, skatterjurist på Skatteverket.
Möjligheten att sova över på jobbet kan kännas skön. Men beroende på hur sovmöjligheterna ser ut kan det faktiskt kosta dig en slant. Vissa jobbrelaterade övernattningsmöjligheter är nämligen belagda med förmånsskatt.
– En hyrd lägenhet, ett hotellrum eller ett sovrum med ordentliga kokmöjligheter kan anses som en utökad privat levnadskostnad och är alltså en förmån som ska beskattas, säger Pia Blank Thörnroos, skatterjurist på Skatteverket.
Sova på soffan är gratis
Men var gränsen går exakt är svårt att avgöra.
– Finns det ingenstans att laga mat, kanske bara ett vilrum eller en säng ställd någonstans, då är det inte jämställbart med en förmån, säger Pia Blank Thörnroos.
Sitter du kvar och jobbar sent och väljer att sova över på soffan så kan du vara helt lugn. Obekväm sovställning i icke ändamålsenlig möbel på kontoret är inte en förmån, snarare tvärtom.
Men hyrda lägenheter och hotellrum ses som en förmån. De beskattas per kvadratmeter. Den exakta kostnaden avgörs enligt en schablon som skatteverket reviderar varje år och den varierar beroende på var i landet du jobbar. Kostnaden varierar också beroende på tillgängligheten.
Rejält minus i din ekonomi
– Om arbetsgivaren hyr en lägenhet som du får använda som du vill när som helst så beskattas du som om du har fri tillgång till den, säger Pia Blank Thörnroos.
Den typen av övernattningsmöjligheter kan alltså innebära en rejäl minuspost i din privatekonomi. Är det däremot så att du någon enstaka natt erbjuds tillgång till en lägenhet, eller får ett hotellrum bokat, då blir kostnaden i form av förmånsbeskattning ganska låg.
För den som arbetar på hotell och erbjuds möjlighet att sova kvar i ett av rummen är det lite knivigare. Städar du rummet själv, finns det köksmöjligheter, TV? Flera faktorer är avgörande här.
– Det allra bästa är att tillsammans med sin arbetsgivare via Skatteverket ta reda på vad som gäller i just ditt fall, tipsar Pia Blank Thörnroos.
I länkarna till höger om artikeln kan du kolla om du är en av de som drabbas.
Mia Sahl