Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Därför somnar du på resan

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-22

I sängen – när du ska – går det inte. På bussen, tåget eller under det allt annat än inspirerande föredraget däremot, då kan du. Sova.
– Det är den monotona stimuleringen som gör det, säger Mats Fredriksson, hjärnforskare.

Problem med sömnen och planer på att resa i sommar? Grattis. Då kan du se fram emot gott om tillfällen då ögonlocken sluts, mer eller mindre frivilligt.

Den vuxna varianten av en vagga stavas nämligen tåg, buss eller kanske till och med baksätet på en bil. Att det är lättare att somna på resande fot än i sängen är inte konstigt alls, menar Mats Fredriksson.

Rytmik verkar sövande
– Den rytmiska och monotona stimuleringen som det blir när ett tåg eller en buss vaggar fram och tillbaka går att utnyttja som avslappning. Man kan hamna som i ett transliknande tillstånd vilket gör att man blir väldigt trött.

Men det är inte bara fordonets suggestiva rörelser som hjälper kroppen att gå ner i tempo. Ljud- och ljusmiljön påverkar också.

Medresenärernas sorl
Tågets upprepade dunkande eller sorlet från medresenärerna kan ha samma effekt som en avslappningsskiva. Och synintrycken från vägen, till exempel en starkt vit mittlinje som man stirrar på indirekt under en lång tid, kan ge samma effekt.

– Efter ett tag kan det göra så man blir väldigt sömnig. Då gäller det att inte sitta bakom ratten…

Var är ”vuxenvaggan”?
Att utnyttja känslan av att bli vaggad, när man ligger hemma i sängen och vrider sig oroligt, kan vara svårt – om man inte befinner sig i en båtruff eller har en vattensäng.

– Det är konstigt att det inte finns någon ”vuxenvagga” på marknaden. Det är nog bara en tidsfråga innan det börjar produceras, tror Mats Fredriksson.

Lär dig sova bättre med Sömnklubb.se

KBT-tjänsten på nätet för dig med sömnproblem.

Bli medlem här!

Cecilia Bäcklund

Följ ämnen i artikeln