Fisk bra mot psykoser

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-07-14

Kvinnor som äter fisk flera gånger varje vecka löper mindre risk att få psykotiska besvär än kvinnor som aldrig äter fisk. Det visar en ny studie av svenska forskare som publiceras i facktidskriften BMC Psychiatry, skriver Upsala Nya Tidning.

34 000 kvinnor deltog i studien och besvarade frågor om sina matvanor. Elva år senare tillfrågades kvinnorna om och i så fall hur ofta de hade olika psykosliknande symtom.

Dubbelt så vanlig

En hög nivå av psykotiska symtom var dubbelt så vanligt bland kvinnor som sällan eller aldrig åt fisk jämfört med bland kvinnor som åt fisk tre till fyra gånger varje vecka.

– Våra fynd stärker hypotesen att brist på D-vitamin och vissa fettsyror som finns i fisk kan bidra till uppkomsten av psykotiska besvär. Det behövs dock mer forskning för att säkert veta om det rör sig om ett orsakssamband, säger forskaren Maria Hedelin vid Karolinska institutet till UNT.

TT

Följ ämnen i artikeln