Stress på jobbet farligast för unga

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-24

Ger 70 procent ökad risk för hjärtsjukdom

Ett stressigt jobb ökar risken för hjärtsjukdomar och för tidig död.

Det visar en brittisk studie.

– Min uppskattning är att mellan 5 och 10 procent av all hjärt-kärlsjukdom beror på stress på jobbet, säger epidemiologen Tarani Chandola till DN.

Risken för hjärtsjukdomar och en för tidig död ökar bland människor med ett stressigt arbetet, visar en brittisk studie.

I dag dör varannan svensk av hjärt-kärlsjukdom, skriver Dagens Nyheter.

”Yngre särskilt utsatta”

Forskare vid University College i London har följt 10 308 statsanställda, 35-55-åriga kvinnor och män som arbetar vid 20 myndigheter vid Whitehall i London.

Bland dem under 50 år som sade att de är pressade av arbetet hade 70 procent en förhöjd risk för hjärtsjukdom, rapporterar forskarna.

– Vi kunde se att de yngre var särskilt utsatta. Kanske beror det på att de äldre och sjuka går tidigt i pension och därmed slipper stressen, säger Tarani Chandola vid University College i London, till DN.

Stressade äter sämre

Hos människor på väg in i pensionsåldern minskar stressen - och risken för hjärtsjukdomar.

Det visar sig att de stressade ger sig mindre tid att äta och att de äter sämre mat än människor med mer avspända yrken.

Alkoholkonsumtionen och rökningen är också större bland de stressade, även om just alkoholen inte tycks vara ett påtagligt problem i studien, rapporterar forskarna på medicinska tidskriften European Heart Journals hemsida.

Biokemiska störningar

Sambandet mellan stress och hjärt-kärlsjukdomar är tydligt men de underliggande mekanismerna är oklara enligt studien.

De stressade visar dock tydliga biokemiska störningar - stressen aktiverar kroppens neuroendokrina celler som stimulerar produktionen av aminosyror som peptider. Att denna produktion påverkar bland annat ämnesomsättningen och hjärtats arbete har andra studier visat.

Forskningen kring Whitehalltjänstemännens hälsa började redan på 1960-talet men den nu aktuella studien, Whitehall II, är från 1985-1988 och den följdes sedan upp under en tolvårsperiod.

Lars Söderström/TT, Aftonbladet.se

Följ ämnen i artikeln