Så släpper du jobbet på semestern
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-07-05
Har du svårt att släppa jobbet på semestern?
Du är långt ifrån ensam.
En ny undersökning visar att så många som en tredjedel av alla lediga tänker på jobbet och svarar på både mail och samtal trots att de har semester.
Stressdoktorn Tomas Danielsson tipsar om hur du lyckas släppa jobbstressen ett tag.
Visst är det bra att man trivs på jobbet, har roliga uppgifter och känner sig behövd. Men behövs man verkligen dygnet runt – även på semestern?
När företaget Ranstad gjorde en undersökning om folks arbetsvanor visade det sig att en tredjedel faktiskt inte kan släppa jobbet alls under semester.
Riskfyllt
De kollar och besvarar mail, svarar på jobbsamtal och hör med kollegor vad som händer i deras frånvaro.
En arbetsgivares dröm? Kanske. Men det finns också en risk med det, menar stressdoktorn Tomas Danielsson.
– Om man aldrig får en känsla av återhämtning och fortfarande känner sig sönderstressad efter semestern hinner man aldrig pusta ut eller känna sig utvilad. Då gör man naturligtvis heller inget bra jobb när man kommer tillbaks och hjärnan hinner aldrig gå ner i varv, säger Tomas Danielsson.
Men hur ska man klara av att bara vara ledig då?
– Det finns enkla metoder att dela upp återhämtning i och det är att "bara vara" och att "ta ifatt". Att bara vara innebär att när du har ledig tid ska du också avsätta tid till att göra inget nyttigt alls. Är det fint väder – sola och bada och känn sanden mellan tårna. Är det dåligt väder, lägg dig i kojan och läs böcker istället. Ta i fatt är saker som att måla färdigt uterummet innan du drar iväg till Öland med husvagnen, rensa garage eller städa klädkammaren. Så kan du riktigt pusta ut sen!
Om man inte kan låta bli att kolla mailen då?
– Jag tycker inte man ska skämmas över att man kollar mejlen två-tre gånger i veckan. Känner man att man måste stilla sin nyfikenhet är det helt ok att tjuvtitta, annars kanske man bara går med tvångstankar att man har ett för stort infoglapp och att man hamnar utanför. Men det viktiga är att ha en spärr så att man inte åtgärdar dem. Men tjuvtitta är ok, säger Tomas Danielsson.
Trots att undersökningen visar att många av oss inte kan koppla bort jobbet på semestern så uppger samtidigt de flesta att de presterar bättre efter några dagars ledighet.
– Undersökningar har visat att man måste ha ledigt i minst 3 veckor i sträck vid samma tillfälle eftesom det är den tid som hjärnan behöver för att träna sig att gå ner ordentligt i varv, säger Tomas Danielsson.
Han tycker att många gör misstaget att bara fokusera på semesterveckorna och att under semestern gå och tänka på att det är ett helt år kvar till nästa.
– Försök att tänka i återhämtnings-öar, som helger och klämdagar. När du kommer hem från semestern, tänk att det bara är några dagar kvar till helgen. Se semestern som en bonus och annan ledig tid som återhämtnings-öar.
Men vad beror det på att vi alltid vill vara i kontakt med jobbet?
– Alla människor har så mycket förväntningar i arbetslivet. Vi tänker att hjälp, tänk om jag inte får vara med på tåget, tänk om de glömmer bort mig när jag är borta och jag byts ut. Det är ungefär som när vi var barn och var rädda att inte duga i laget, säger Tomas Danielsson.
Är det verkligen möjligt att slappna av helt på semestern?
– Ja, men man måste planera. Två veckor innan semestern ska du titta i anteckningsboken och i mailen för att se vad som absolut måste göras eller lämnas vidare innan du går och vad som kan vänta. Sen har du en vecka på dig att slutföra det. Släng ut simkortet i mobilen och köp ett kontankort med ett nummer som du ger till alla dina nära och kära. Skriv upp det numret och lägg i ett igenslickat kuvert. Ge det till ditt jobb och säg att de kan ringa om det absolut inte finns någon annan möjlighet, på så sätt känner du dig inte helt avskärmad, tipsar Tomas Danielsson.