Förståndet tar semester där vårkänslorna tar vid
Publicerad 2011-03-15
Leende läppar, bar hud och solens ljusa värme.
Mer behövs inte för att dra igång en hormonstorm inombords.
– En dopamindusch får förståndshjärnan att logga ut och känslorna tar över, förklarar universitetslektor Åke Pålshammar.
Inte nog med det. Känslorna smittar.
Pirret är ofrånkomligt. En mix av hormoner tar över förståndet och styr mot berusningens brant.
”Hjälp! Jag är förlorad ...” skriver en läsare. Hon är långt ifrån ensam. I en enkät där nära 22 000 Aftonbladetläsare svarat uppger 55 procent av alla kvinnor och 53 procent av alla män att de varit otrogna.
Solen utlöser hormoner
Överlägset vanligaste anledningen var tillfällig attraktion. I de flesta fall handlade det om en okänd person eller tillfällig bekantskap.
Tre av fyra otrogna hade dessutom varit det upprepade gånger. Inte sällan är det under sommarhalvåret det går över styr.
Frågan är varför. Går det verkligen att skylla på vårkänslor?
– Ja, helt klart. Men det är inte bara solens ankomst utan en mängd olika faktorer som ligger bakom det känslopaket vi kallar vårkänslor, säger Åke Pålshammar på Uppsala universitet.
När solen smeker din hud sprider sig värmen och utlöser en störtflod av må bra-hormonet oxytocin. Det har en avslappnande effekt och öppnar sinnet för njutning Samtidigt tränger ljuset undan sömnhormonet melatonin som tyngt kroppen hela vintern och du känner dig piggare, lite gladare. Kanske tänker du på semester, en trevlig avslutningsfest när du plötsligt möter någon med ett leende på läpparna.
Spegelneuroner
– Reaktionen är ofrånkomlig. En kemisk reaktion får musklerna kring mungiporna att dra uppåt och du känner dig sprudlande glad. Du är smittad, säger han.
På psykologiska institutionen har man gjort försök som tydligt visar smittoeffekten av olika ansiktsuttryck.
– Människor imiterar omedvetet varandras rörelser och beteenden tack vare något vi kallar spegel- neuroner. Möter man någon som utstrålar lycka blir man positivt påverkad, säger Åke Pålshammar men tillägger att vi även rent fysiskt kommer varandra närmare när vinterkläderna åker av.
Beroendeframkallande
– I yngre år kan det bli en euforisk kick som kan jämställas med berusning, en beroendeframkallande drog, menar han.
I takt med att hjärnans frontallob utvecklas blir vi bättre på att tygla våra känslor. Den är dock inte fullt utvecklad förrän i 20–25-årsåldern.
Och vissa tycks aldrig hitta bromspedalen.