Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Du kan bli tjock – av att ha varmt inne

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-02-18

Hög inomhustemperatur sänker förbränningen

Allt högre inomhustemperaturer kan vara en av orsakerna till att fler och fler drabbas av övervikt.

Det menar en grupp forskare i en ny studie.

– Sänk rumstemperaturen så kan du gå ner i vikt fortare, skriver de i en artikel i den medicinska tidskriften Obesity Reviews rapporterar Dagens Medicin.

Vargavinter ute – då vill vi såklart ha det varmt och mysigt inne.

Men att höja inomhustemperaturen kan ge en del oönskade konsekvenser. Förutom att elräkningen kan skjuta i höjden så kan det även leda till att du går upp i vikt.

Enligt forskare vid bland annat University collage i London så skulle höga inomhustemperaturer kunna vara en bidragande orsak till det allt större problemet med fetma i västvärlden.

Forskarna menar att det finns ett samband mellan att vi har det allt varmare inomhus och dessutom blir allt fetare.

Bo kallt – tappa kilon

Anledningen skulle vara att kroppen egen termostat sätts ur funktion när vi tillbringar mycket tid i värme.

I en artikel i den medicinska tidskriften Obesity Reviews skriver forskarna om sin teori.

De slår bland annat fast att energiförbrukningen ökar när vi utsätts för kyla och minskar när vi är i ett varmare klimat.

– Genom att sänka rumstemperaturen du kan öka hastigheten på din viktnedgång, säger doktor Fiona Johnson på Oxford som är en av de forskare som lett studien.

Läkare skeptiska

Forskarna skriver också att den bruna fettvävnaden, som spelar en stor roll för kroppens förmåga att omvandla fett till värme, skulle kunna tillbakabildas när man vistas i varma temperaturer. Vilket då skulle leda till sämre energiförbränning.

Fiona Johnson och resten av forskarteamet efterlyser nu fler studier i ämnet.

Flera överviktsläkare ställer sig dock skeptiska till de nya resultaten och menar att de inte är särskilt revolutionerande.

– De här teorierna om temperaturens betydelse dyker upp med jämna mellanrum. Men jag tror att det kan betraktas som akademiskt finlir, kanske av intresse för utveckling av läkemedel på lång sikt. Jag tror inte att den här forskningen har någon praktisk betydelse för våra patienter eller att den kan förklara fetmaepidemin i västvärlden. Det vi äter har så oerhört mycket större effekt på vikten. Det är det vi måste försöka ändra, säger Signy Reynisdotter som är överläkare vid överviktscentrum på Norrtulls sjukhus i Stockholm till Dagens medicin.