Ät fisk – lev längre
Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-11
Ny forskning: D-vitamin kan förlänga livet
Extra tillskott av D-vitamin minskar risken att dö i olika sjukdomar. Dödligheten var åtta procent lägre bland personer som regelbundet åt extra D-vitamin, visar en genomgång av 18 olika vetenskapliga studier.
Forskare vid WHO:s internationella institut för cancerforskning i Lyon har gått igenom studier omfattande totalt 57311 personer. Under perioden avled 4777 av dem. Genomgången publiceras i amerikanska Jamas Archives of Internal Medicine.
– Det här bekräftar att D-vitaminet är mycket intressant, inte bara för att förebygga benskörhet, utan även i samband med en rad andra svåra sjukdomar, säger Åke Bruce, professor på Livsmedelsverket, till Svenska Dagbladet.
D-vitaminet har i studier kopplats till förmåga att förebygga sjukdomar som cancer, hjärtsjukdomar, diabetes, MS och tuberkulos.
Det bästa sättet att få i sig D-vitamin, förutom att vistas i solljus, är att äta fet fisk, säger Åke Bruce.
Här hittar du recept påTT