Så lurar du kroppen att bli smal
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-23
Med varannandags-dieten kan du nå din drömvikt till sommaren
Måndag: lågkalorishake.
Tisdag: fest med ostbågar, feta såser och bacon.
Aftonbladets Maria Svensson testade den amerikanska succémetoden ”varannandagsdieten”, som ska lura kroppen att bli smal.
Det är kanske den mest schizofrena diet du hört talas om. Varannandagsdieten går ut på att späka sig ena dagen, och äta precis vad som helst nästa.
Målet: att lura kroppens ämnesomsättning att öka förbränningen till max. Grundaren till metoden är plastikkirurgen James Johnson.
– Många patienter sökte upp mig för att operera sig smalare. Jag ville rekommendera en metod som var skonsammare för kroppen, säger han.
Succé i USA
Idén till varannandagsdieten, eller ”the alternate day diet” som han kallar den, fick han 2003.
– Jag jobbade tillsammans med forskare vid
National institute of ageing i USA. Vi upptäckte då i försök på möss att de som fick en kaloribegränsad diet varannan dag, snarare än varje, höll sig friskare, säger han.
– Jag kände att det var en viktig upptäckt och ville göra om samma försök på människor.
Studien blev en framgång. Johnsons 20 patienter gick i snitt ner åtta kilo på åtta veckor. Dessutom fick de förbättrad hälsa överlag – de deltagare som led av astma blev bättre markant bättre.
Hemligheten: en gen
Johnsons tror att hemligheten är en särskild gen, som triggas igång när födotillgången plötsligt stryps. Det är känt sedan länge att kroppens förbränning ökar när vi äter mer, för att sedan slå av på takten om vi minskar energiintaget – kroppens eget reglage för att hålla vikten någorlunda stabil. Johnsons teori är att energirik mat varvad med snål ska ”lura” förbränningen att ligga på topp även under svältdagarna.
”Det funkar inte”
Men svenska experter är kritiska.
– Det fungerar inte alls så, säger Stephan Rössner, professor vid överviktenheten vid Huddinge universitetssjukhus.
– Man kan inte lura ämnesomsättningen.
Johnsons diet har testats även i en annan studie, också den med mycket gott viktresultat – alla deltagarna gick ner mellan 5 och 15 kilo på 10 veckor. Men det beror inte på att förbränningen satts ur spel, menar Rössner.
– Om du går ner av att svälta varannan dag, beror det snarare på ett energiunderskott, säger han.